Ciasto filo obok ciasta francuskiego jest idealnym szybkim produktem do przygotowania smacznego ciasta, na słodko lub wytrawnie. Popularnym daniem przygotowanym na bazie ciasta filo jest burek lub baklawa. Popularne jest w krajach arabskich, śródziemnomorskich czy na Bałkanach. Nadzienie do burka to zazwyczaj mięso, szpinak albo ser. W poszczególnych krajach burek różni się tylko kształtem lub rodzajem użytego nadzienia. Ten rodzaj ciasta podajemy głównie na ciepło. Natomiast w baklawie użyjemy migdałów, orzechów włoskich oraz pistacjowych, miód oraz cytryny. Baklawa dla wielu to wspomnienie smaków wakacyjnych rodem z Grecji, Turcji, Chorwacji czy Bułgarii. Specjalnie dla Was mamy przepis lekko wytrawny i lekko słodki z wykorzystaniem fig, które teraz można łatwo nabyć.
Składniki:
- opakowanie ciasta Fillo
- 150 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 1 szklanka gęstej śmietanki
- Sól, pieprz
- 500 g dobrej jakości sera camembert
- 6 fig, pokrojonych w cienkie plasterki
- gałązki świeżego tymianku
Przygotowanie:
Ciasto wyjmujemy z lodówki kilka godzin przed pieczeniem i zostawiamy w opakowaniu aby osiągnęło temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 1800C, z termoobiegiem. Do pieczenia użyliśmy blachy o wymiarach 24 x 38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Można również wysmarować formę masłem. Jaja łączymy ze śmietaną, solą i pieprzem i mieszamy do połączenia składników. Z każdego arkusza robimy harmonijkę i układamy po kolei na blachę. Rozpuszczonym masłem równomiernie smarujemy ciasto. W załamania ciasta wkładamy naprzemiennie figi i ser. Dekorujemy tymiankiem. Zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Pieczemy w piekarniku przez 35 minut do złotego koloru. Wyjmujemy z piekarnika i podajemy gorące ciasto.