Nie tak dawno, bo 10 października obchodziliśmy– Światowy Dzień Owsianki, który jest pomysłem szkockiej organizacji charytatywnej Mary's Meals, pomagającej najbiedniejszych dzieciom i sierotom. W wielu krajach z tej okazji odbywają się imprezy tematyczne, np. mistrzostwa w przyrządzaniu owsianki. Nie słyszeliśmy żeby w Polsce gdzieś odbywały się takie mistrzostwa, ale być może już niedługo tak się stanie. Najbardziej klasyczna owsianka to ta z płatkami owsianymi na mleku. Jednak są różne wariacje na temat owsianki: na mleku roślinnym, kakaowa, z nasionami, z mlekiem kokosowym i wiórkami kokosowymi, z kurkumą i świeżą bazylią, z dynią i goździkami, piernikowa, pomarańczowa, z marchewką i bananami. Ta lista nie jest oczywiście zamknięta, wszystko zależy od preferencji smakowych i aktualnego apetytu. Nasza ma nutę kawy, a przez użycie nasion lnu jej konsystencja przypomina pudding.
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych górskich
- 80 ml gorącej kawy
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka kakao
- 1 szczypta cynamonu
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżka otrąb owsianych
- 1 łyżka siemienia lnianego
- garść ulubionych orzechów
- ulubione owoce, np. banan, śliwki, maliny
Przygotowanie:
Do garnka wsypujemy płatki owsiane, siemię lniane, otręby, cynamon, sól i kakao. Zalewamy wszystko ciepłą kawą i mlekiem, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez około 3 minuty. Na koniec dosładzamy owsiankę miodem lub syropem klonowym. Podajemy owsiankę z ulubionymi owocami i orzechami.