Wiele osób uważa kaszankę za najtrudniejszy i najbardziej skomplikowany wyrób. A powodem jest krew, której potrzebujemy do jej wykonania. Jednak to wcale nie jest tak, bo dzięki hemoglobinie suszonej produkcja jest o wiele łatwiejsza i dostępna dla wszystkich. A że sezon grillowy w pełni rozpoczęty, to najlepsza na grilla jest właśnie kaszanka! Nasza wersja jest bardzo prosta i szybka, żeby jak najmniej czasu spędzić w kuchni a jak najwięcej przy grillu i delektowaniu się pysznym własnym wyrobem. Zapraszamy do przepisu i życzymy smacznego!
Składniki: (6kg kaszanki)
2,5 kg wątróbki wieprzowej
2,5 kg polików wieprzowych
1 kg kaszy gryczanej niepalonej
Przyprawy:
Przygotowanie:
Mięso gotujemy tak długo, aż będzie się rozpadać. Następnie wyjmujemy je i kroimy w drobną kostkę. Kaszę gotujemy w wywarze po mięsie na półmiękko. Hemoglobinę rozpuszczamy w 0,5L wody lub wywaru z mięsa jeśli nam go wystarczy. Wszystkie składniki oraz przyprawy dokładnie mieszamy i zaczynamy nadziewać jelita (przed nadziewaniem jelita moczymy w wodze ok. 10min).Gdy już uformujemy kaszanki, parzymy je. Wkładamy do garnka z wodą i gotujemy, kiedy woda zacznie wrzeć gotujemy jeszcze kilka minut. Następnie wyjmujemy gotowe kaszanki! Smacznego!
Polecamy na wywarze od parzenia kaszanek ugotować pyszny barszcz biały !
Przelicznik przypraw na 1kg Kaszanki:
sól 15g
pieprz czarny mielony 3g
majeranek 2g
gałka muszkatołowa mielona 0,5g
kolendra mielona 0,5g
czosnek granulowany 1g
Informacje dodatkowe:
100g hemoglobiny rozpuszczamy w 0,5L wody
1 porcje kaszy gotujemy w 2 porcjach wody
Przypominamy, że w naszym sklepie znajdziecie również: garnki, nadziewarki, maszynki do mielenia mięsa, noże, osłonki, siatki i nici wędliniarskie, przyprawy, akcesoria do wędzenia i wszystkich rodzajów wyrobów domowych.
Łódź, Ozorkowska 12
Dorota Sikora
Mieszkam w Poznaniu,ale mam też dom na wsi. Jadłam miejscowy wyrób i nazwałam go, za przeproszeniem:Kaszanka dla Jehowych, bo była biała, bez krwi - pycha
Marek Amroszkiewicz
Bardzo fajny sklep z bardzo dużym asortymentem i fachową obsługa
bm100@o2.pl
A co z wątróbką robimy? Bo w przepisie nie podaliście :)