Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Domowa Kaszanka

3
Domowa Kaszanka

Wiele osób uważa kaszankę za najtrudniejszy i najbardziej skomplikowany wyrób. A powodem jest krew, której potrzebujemy do jej wykonania. Jednak to wcale nie jest tak, bo dzięki hemoglobinie suszonej produkcja jest o wiele łatwiejsza i dostępna dla wszystkich. A że sezon grillowy w pełni rozpoczęty, to najlepsza na grilla jest właśnie kaszanka! Nasza wersja jest bardzo prosta i szybka, żeby jak najmniej czasu spędzić w kuchni a jak najwięcej przy grillu i delektowaniu się pysznym własnym wyrobem. Zapraszamy do przepisu i życzymy smacznego!

 

Składniki: (6kg kaszanki)

2,5 kg wątróbki wieprzowej 

2,5 kg polików wieprzowych 

1 kg kaszy gryczanej niepalonej

jelita wieprzowe 28/30 20m

100g hemoglobiny suszonej

 

Przyprawy: 

90g sól

18g pieprz czarny mielony

12g majeranek

3g gałka muszkatołowa mielona

3g kolendra mielona

6g czosnek granulowany

 

Przygotowanie:

Mięso gotujemy tak długo, aż będzie się rozpadać. Następnie wyjmujemy je i kroimy w drobną kostkę. Kaszę gotujemy w wywarze po mięsie na półmiękko. Hemoglobinę rozpuszczamy w 0,5L wody lub wywaru z mięsa jeśli nam go wystarczy. Wszystkie składniki oraz przyprawy dokładnie mieszamy i zaczynamy nadziewać jelita (przed nadziewaniem jelita moczymy w wodze ok. 10min).Gdy już uformujemy kaszanki, parzymy je. Wkładamy do garnka z wodą i gotujemy, kiedy woda zacznie wrzeć gotujemy jeszcze kilka minut. Następnie wyjmujemy gotowe kaszanki! Smacznego!

Polecamy na wywarze od parzenia kaszanek ugotować pyszny barszcz biały !

 

Przelicznik przypraw na 1kg Kaszanki:

sól 15g

pieprz czarny mielony 3g

majeranek 2g

gałka muszkatołowa mielona 0,5g

kolendra mielona 0,5g

czosnek granulowany 1g

Informacje dodatkowe:

100g hemoglobiny rozpuszczamy w 0,5L wody

1 porcje kaszy gotujemy w 2 porcjach wody

Przypominamy, że w naszym sklepie znajdziecie również: garnki, nadziewarki, maszynki do mielenia mięsa, noże, osłonki, siatki i nici wędliniarskie, przyprawy, akcesoria do wędzenia i wszystkich rodzajów wyrobów domowych.

www.deptana.pl

Łódź, Ozorkowska 12

 

 

 

Komentarze do wpisu (3)

23 maja 2019

Mieszkam w Poznaniu,ale mam też dom na wsi. Jadłam miejscowy wyrób i nazwałam go, za przeproszeniem:Kaszanka dla Jehowych, bo była biała, bez krwi - pycha

3 czerwca 2019

Bardzo fajny sklep z bardzo dużym asortymentem i fachową obsługa

6 maja 2022

A co z wątróbką robimy? Bo w przepisie nie podaliście :)

Blog kategorie

Produkty Browin Dystrybutor

Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Swojskie przepisy
Kiszona rzodkiewka

Kiszona rzodkiewka

Rzodkiewki to jedne z nowalijek, kojarzą nam się z początkiem wiosny. Posiadają one liczne właściwości i wartości odżywcze. Te małe, niepozorne warzywa mają mało kalorii, a są skarbnicą witamin i minerałów, m.in. potasu, dlatego powinny włączyć je do diety zwłaszcza nadciśnieniowcy. Poza tym rzodkiewki zawierają sporo związków siarki, dlatego wzmocnią wypadające włosy i łamiące się paznokcie. Współczesna fitoterapia poleca rzodkiewki także na niestrawność i pobudzenie apetytu. Rzodkiewka to warzywo, które nadaje potrawie wyrazistego smaku. Najprostszym przepisem z wykorzystaniem tego warzywa jest twarożek z rzodkiewką. Natomiast liście rzodkiewki można wykorzystać do przygotowania zielonego pesto, które świetnie sprawdzi się jako sos do makaronu lub pasta kanapkowa. Aby wykorzystać w pełni możliwości tego warzywa o dość nietypowej porze dla tego procesu, proponujemy ukiszenie tych nowalijek. Kiszona rzodkiewka będzie wiosenną alternatywą dla jesiennych kiszonych ogórków czy kapusty.

Siarkowanie wina Od Teorii do Praktyki

Znaczenie Siarkowania w Procesie Winifikacji

Siarkowanie wina jest kluczowym elementem procesu winifikacji, odgrywającym zasadniczą rolę w zachowaniu jakości i stabilności gotowego produktu. Jest to etap, który pomimo swojej technicznej natury, ma bezpośredni wpływ na walory sensoryczne wina. Siarkowanie, czyli dodawanie dwutlenku siarki (SO2) do wina, jest praktykowane od setek lat. Jego głównym celem jest ochrona wina przed działaniem szkodliwych mikroorganizmów oraz procesami utleniającymi, co jest szczególnie ważne w kontekście długotrwałego przechowywania wina.

Domowy wyrób sera - podstawowe pojęcia, które wprowadzą Cię w to satysfakcjonujące hobby

Serowarstwo, czyli biotechnologia, używana już  8000 lat temu

Serowarstwo, miało swój początek już w starożytności, przez co może być nazywane starożytną sztuką przetwarzania mleka i jest jednym z najstarszych przykładów biotechnologii używanej przez człowieka. Początki serowarstwa sięgają około 8000 lat wstecz, a pionierami tej techniki byli pierwsi hodowcy bydła, którzy zaczęli eksperymentować z fermentacją mleka w celu przedłużenia jego trwałości i poprawy smaku. Od egipskich grobowców, przez antyczną Grecję i Rzym, aż po średniowieczne klasztory, ser był cenionym produktem, który ewoluował i doskonalił się na przestrzeni wieków.

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Bestsellery
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze

11,50 zł

Cena regularna: 12,00 zł

Najniższa cena: 11,40 zł

9,35 zł

Cena regularna: 9,76 zł

Najniższa cena: 9,27 zł
szt.
Zaprawka  BROWIN śliwkowa 40ml  404680
Zaprawka BROWIN śliwkowa 40ml 404680

10,50 zł

Cena regularna: 11,50 zł

Najniższa cena: 11,50 zł

8,54 zł

Cena regularna: 9,35 zł

Najniższa cena: 9,35 zł
szt.
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt

0,95 zł

0,77 zł

Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze

9,80 zł

7,97 zł

szt.
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml

10,00 zł

8,13 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium