W tym roku nasz umiarkowany klimat był wyjątkowo łaskawy dla winorośli. Wiosenne przymrozki nie uszkodziły kwitnących winorośli i dzięki temu możemy obecnie cieszyć się z obfitych zbiorów. A skoro mowa o winogronach to znaczy, że już czas nastawiać domowe wino. Nie jesteśmy w jednym artykule opisać każdego kroku wytwarzania wina. Skupimy się na razie na przygotowaniu moszczu i nastawie wina. Na start potrzebujemy: winogrono białe lub czarne, pektynę, pojemniki fermentacyjne, drożdże winne, rurki fermentacyjne, woreczek do wyciskania moszczu, cukier i ewentualnie prasę do wyciskania soku z owoców.
Składniki (na 1 zbiornik spożywczy):
- 18 kg winogron
- pektoenzym
- 2,4 kg cukru dla wina 12% (dzielimy na 3 części)
- drożdże winne
- 5 l wody
Przygotowanie:
Winogrona obieramy z gałązek. Rozgniatamy i zalewamy pektyną (opakowanie starcza na 50 kg owoców). Sposób postępowania z pektyną znajdziecie na opakowaniu. Rozdrobnione owoce z pektyną odstawiamy na 9 – 15 godz. Następnie odciskamy sok. Możemy wykonać to ręcznie wyciskając za pomocą woreczka do wyciskania soku lub przy użyciu wyciskarki do soku przy pomocy prasy. Jest to efektywniejszy sposób na otrzymanie soku. Z soku w międzyczasie przygotowujemy matkę drożdżową, która jest tak naprawdę starterem drożdży szlachetnych. Proces wytwarzania matki trwa od 2 do 4 dni. Z 18 kg winogron powinniśmy otrzymać ok 13 l soku. Sok przelewamy do pojemników fermentacyjnych i dodajemy 5 l wody oraz 0,8 kg cukru. Zamykamy szczelnie pokrywą i wkładamy rurkę fermentacyjną. Po ok. 2 dniach dodajemy gotową matkę drożdżową. Cdn. 😉