
Dobre połączenie na obiad, delikatne paski cukinii, pierś z kurczaka, pomidory z puszki i mozzarella. Zapieczone z ziołami prowansalskimi i czerwoną czubrycą. Generalnie danie w klimacie śródziemnomorskim. Cukinia zwana też kabaczkiem pochodzi z Ameryki i należy do warzyw dyniowatych. Jest lekkostrawna, łagodna, wręcz neutralna w smaku. Zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1 oraz beta karoten. Pomidory bez skórki z puszki są o tej porze alternatywą dla świeżych pomidorów, ładnych ale bez smaku. Pomidory są źródłem likopenu zaliczanego do najsilniejszych antyoksydantów, neutralizującego działanie wolnych rodników. Poza tym odznaczają się dużą zawartością potasu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego jest również odpowiedzialny za napięcie mięśni. Ponadto wpływa na metabolizm węglowodanów i białek.
Składniki:
- 3 średnie cukinie
- 2 piersi kurczaka
- 12 pomidorów bez skóry
- 3 łyżki oliwy
- 1 kulka mozzarelli
- 1 łyżka czubrycy czerwonej
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub w płatkach
- Sól, pieprz do smaku do smaku
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, wycieramy ręcznikiem, kroimy na cienkie plastry i nacieramy czubrycą czerwoną oraz solą i pieprzem. Odstawiamy na ok. 0,5 godz. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 1900 C z funkcją grill. Umytą cukinię za pomocą obieraczki kroimy w paski. Wkładamy do miski, dodajemy oliwę, zioła prowansalskie, czosnek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Dzielimy na 3 części. Pierwszą część pasków układamy wzdłuż naczynia żaroodpornego, następnie wykładamy część piersi z kurczaka, a na nią 6 pomidorów przekrojonych na pół. Układamy 2 część cukinii, pierś z kurczaka i pozostałe pomidory. Na wierzch układamy 3 część cukinii i plasterki mozzarelli. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika, przykrywając folią aluminiową na ok. 45 min. Po tym czasie odkrywamy folię aluminiową i zapiekamy ok. 10 minut do zarumienienia. I już mamy gotowy obiad dla 4 osób.