
Ciasteczka czekoladowe zwane również brownie mają swoje korzenie w kuchni amerykańskiej. Historia ciasteczek sięga końca XIX wieku, a ich pochodzenie wywodzi się z hotelu Palmer House w Chicago. Bertha Palmer zleciła stworzenie pierwszego ciasteczka na Światową Wystawę Kolumbijską w 1893 roku w Chicago. Poprosiła o deser, który byłby mniejszy niż kawałek ciasta i można go było łatwo zjeść w formie pudełkowego lunchu. W rezultacie powstało Palmer House Brownie z czekolady z orzechami włoskimi i polewą morelową. Następnie przepis ewoluował i dziś odmian czekoladowych ciasteczek jest mnóstwo. Podstawą zawsze jest mąka, masło, jajka, czekolada, kakao w proszku, cukier. Często dodajemy do nich orzechy włoskie, orzeszki ziemne, orzechy makadamia, orzechy laskowe lub inne orzechy, które mamy akurat pod ręką. W naszym przepisie najważniejszą częścią przygotowania tych ciasteczek jest sposób, w jaki miesza się cukier i jajka. Muszą być naprawdę dobrze ubite, aby wchłonąć dużo powietrza. Dzięki temu powstaną popękane wierzchołki. Aby uzyskać głębszy smak czekolady, do mieszanki mąki można dodać 1/2 łyżeczki kawy espresso .
Składniki:
- 50 g masła
- 100 g czekolady gorzkiej
- 200 g cukru trzcinowego
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego
- 125 g mąki
- 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki kakao
- ¼ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 1750C, góra-dół i wykładamy 2 blachy do pieczenia papierem pergaminowym. W mikrofalówce w miseczce rozpuszczamy masło i czekoladę razem przez ok. 30 sekund, aż się rozpuszczą. Odstawiam do ostygnięcia. W misce ubijamy 2 jajka, 1 szklankę cukru i łyżeczkę wanilii mikserem ręcznym. Mieszamy na wysokich obrotach przez co najmniej 3-5 minut. Dodajemy mieszankę czekolady z masłem i mieszamy, aż się połączą. Dodajemy mąkę zmieszaną z solę, kakao i sodą oczyszczoną. Mieszamy na niskich obrotach lub ręcznie, aż składniki się połączą. Ciasto będzie luźne. Za pomocą łyżki do lodów lub małej łyżeczki nakładamy ciasto na blachy, pozostawiając 5 cm odstępu między ciasteczkami, aby miały miejsce na wyrośnięcie. Pieczemy ciasteczka przez 10 minut. Studzimy na blasze przez 10 minut.