Aromatyczny, słodki od łagodnego do lekko pikantnego smaku, doskonały jako do mięs pieczonych, serów i chipsów. To forma dżemu jednak o grudkowanej konsystencji. Na co dzień i od święta. Pochodzi Azji a dokładnie z kuchni hinduskiej. Popularny w Stanach Zjednoczonych. Sporządzany z owoców i warzyw z dodatkiem octu, cebuli, czosnku, rodzynków i musztardy. Owocowy chutney w Polsce najczęściej przygotowywany jest z jabłek, śliwek lub gruszek sporej ilości cebuli i kilku ząbków czosnku. Z przypraw możemy użyć imbiru świeżego lub w proszku, chili, gałki muszkatołowej, kolorowego pieprzu. Oczywiście nie możemy zapomnieć o cukrze trzcinowy
m i occie winnym.
Składniki:
- 1 kg gruszek (masa po obraniu i wypestkowaniu owoców)
- 1 szkl. posiekanej cebuli
- 1 szkl. cukru trzcinowego
- 250 ml octu winnego
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżki startego świeżego imbiry lub 1 łyżka imbiru w proszku
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki kolorowego pieprzu
- 2 ząbki czosnku, startego
Przygotowanie:
Gruszki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku o grubym dnie. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy ok. 1,5 godziny często mieszając. Gorący chutney przekładamy do niedużych słoiczków, szczelnie zamykamy i odstawiamy dnem do dołu do wystygnięcia.