Chleb w kulturze polskiej symbolizuje nie tylko pożywienie, ale także dostatek oraz pomyślność. Źródła podają, że nie zawsze był pożywieniem podstawowym i codziennym. W biedniejszych częściach kraju, jeszcze w I połowie XX w. pojawiał w większe święta. Dziś nie sposób zliczyć rodzajów chleba, które możemy upiec: na zakwasie lub drożdżach, jasny lub ciemny, pszenny czy żytni? Pytań w kwestii chleba jest wiele, np. co oznacza, że chleb jest „świeży”? Dla niektórych to taki ciepły pachnący prosto z pieca, dla innych wystudzony, łatwy do pokrojenia. Jednak w tym przypadku okres, przez który pieczywo zachowuje świeżość, zależy od jego rodzaju. Pieczywo białe pszenne zachowuje świeżość przez ok. 2 dni, jeśli ma dodatek mąki żytniej, nawet 3-4 dni. Pieczywo razowe jest świeże przez 5-6 dni a pełnoziarniste nawet do 10 dni. Chcieliśmy zaproponować Wam pieczywo mieszane na zakwasie z ziarnami. Nasza propozycja jest zarazem testem zakwasu chlebowego żytniego w formie suchej. Przepis przyjemny w przygotowaniu a efekt końcowy, smak, zapach po prostu boski!
Składniki:
- 350 g mąki pszennej typu 500-750
- 150 g mąki żytniej typu 720
- 350 ml ciepłej wody
- 8 g drożdży piekarskich
- 63 g zakwasu żytniego z ziarnami
- 1/2 łyżeczki cukru
- 10 g soli
Przygotowanie:
Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto do uzyskania elastycznej konsystencji. Możemy do tego celu użyć miksera z końcówką typu hak. Ciasto powinno być klejące, nie dosypujemy mąki. Odstawiamy na 1 godzinę przykryte w ciepłe miejsce. Piekarnik nastawiamy na 2000C. Jeśli zamierzamy upiec chleb w formie rzymskiej (szeroki wybór garnków rzymskich w naszym sklepie stacjonarnym) powinniśmy najpierw namoczyć ją wodą, a następnie wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Chleb można piec w formie typu keksówka wykładając ją papierem do pieczenia. Aby zapewnić chrupką skórkę chleba i miękki wilgotny środek, możemy w piekarniku postawić formę do pieczenia z ok. ½ l wody. Chleb pieczemy przez ok. 1 godzinę.