Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników ustanowił dzień 16 października dniem chleba. Bez chleba większość nie wyobraża sobie dnia. W Polsce, chleb traktowany był i przez niektórych jest nadal jak „świętość”. Nasze babcie prze rozkrojeniem nowego bochenka nożem od spodu robiły znak krzyża, nikt nie wyrzucał chleba, czerstwym karmiono zwierzęta. Do dzisiaj państwa młodych wita się chlebem podczas zaślubin. Chleb to symbol dostatku i pomyślności. Dziś w masowej produkcji jego „wartość” straciła na znaczeniu. Obecnie chleb traktowany jest jako niewielki dodatek codziennego jadłospisu. Mamy chleb na zakwasie, pszenny, razowy, pełnoziarnisty z dodatkiem ziaren, ziół, suszonych owoców, a nawet warzyw, np. poniższy przepis na chleb dyniowy. Zachęcamy do spróbowania upieczenia chleba od podstaw lub z gotowych mieszanek. Jeszcze nie raz na naszym blogu wrócimy do przepisów na chleb 😊
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 400 g purée z dyni
- 100 ml ciepłego mleka
- 7 g drożdży instant
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki pestek dyni
- masło do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier, purée z dyni, mleko oraz drożdże instant i dokładnie mieszamy. Gdy wszystkie składniki się połączą zaczynamy ciasto wyrabiać ręcznie lub w mikserze. Gdy cisto jest już wyrobione dodajemy pestki dyni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godz. do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy ciasto do formy keksowej wysmarowanej masłem. Piekarnik nastawiamy na 2000C. Chleb pieczemy przez 40-50 min. Jeśli zbyt mocno rumieni nam się góra chleba, przygrywamy go kawałkiem folii aluminiowej, błyszczącą stroną do góry. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Kroimy po całkowitym wystudzeniu.