Babka Gotowana Kokosowa
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc każdy układa świąteczne menu. Na listę wskakuje żurek, biała kiełbasa, jajka, ćwikła. Ale czy nie zapomnieliście o królowej tych świąt? Oby nie! A jeśli nawet, to mamy dla Was przepis na tę uroczą damę czyli Babkę Gotowaną! Do tego w naszej wersji jest inna niż ta tradycyjna, bo obłędnie kokosowa i rozpływająca się w ustach.
Spróbujcie Sami!
Składniki:
300g cukru
350g mąki ziemniaczanej
100g mąki pszennej
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tabliczka gorzkiej czekolady + łyżeczka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Olej kokosowy ucieramy mikserem z cukrem mieszając cały czas dodajemy po jednym żółtku, a następnie wsypujemy powoli mąki z proszkiem do pieczenia. Wlewamy likier i jeszcze chwilę ucieramy mikserem. Białka ubić na sztywną piane i dodać do masy delikatnie mieszając łyżką do połączenia się składników. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i jeszcze raz mieszamy masę łyżką. Formę smarujemy w środku dokładnie olejem kokosowym i obsypujemy bułką tartą łącznie z pokrywką. Przekładamy masę do formy, wyrównujemy i zamykamy pokrywę. Wstawiamy do garnka z gorącą wodą, która musi sięgać 3/4 wysokości formy, nie może wypływać ani się unosić, można zakryć garnek pokrywką lub czymś obciążyć formę. Gotujemy na małym ogniu 90 min. Po tym czasie wyjmujemy formę z wody, otwieramy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kiedy nasza babka ostygnie odwracamy formę na drewnianą deskę i uderzamy kilka razy w formę, żeby ciasto się wysunęło. Babka jest gotowa i możemy ją udekorować polewą z gorzkiej czekolady, którą rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu i dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego. Zdejmujemy z ognia i chwilkę studzimy, polewamy babkę i dekorujemy orzechami lub innymi bakaliami.