Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Babka Gotowana Kokosowa 0
Babka Gotowana Kokosowa

Babka Gotowana Kokosowa

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc każdy układa świąteczne menu. Na listę wskakuje żurek, biała kiełbasa, jajka, ćwikła. Ale czy nie zapomnieliście o królowej tych świąt? Oby nie! A jeśli nawet, to mamy dla Was przepis na tę uroczą damę czyli Babkę Gotowaną! Do tego w naszej wersji jest inna niż ta tradycyjna, bo obłędnie kokosowa i rozpływająca się w ustach.

Spróbujcie Sami!

 

Składniki:

180g oleju kokosowego

300g cukru

350g mąki ziemniaczanej

100g mąki pszennej

5 jajek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki likieru CocoRum (DIY)

50g wiórek kokosowych

tabliczka gorzkiej czekolady + łyżeczka oleju kokosowego

orzechy do dekoracji

 

Przygotowanie:

Olej kokosowy ucieramy mikserem z cukrem mieszając cały czas dodajemy po jednym żółtku, a następnie wsypujemy powoli mąki z proszkiem do pieczenia. Wlewamy likier i jeszcze chwilę ucieramy mikserem. Białka ubić na sztywną piane i dodać do masy delikatnie mieszając łyżką do połączenia się składników. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i jeszcze raz mieszamy masę łyżką. Formę smarujemy w środku dokładnie olejem kokosowym i obsypujemy bułką tartą łącznie z pokrywką. Przekładamy masę do formy, wyrównujemy i zamykamy pokrywę. Wstawiamy do garnka z gorącą wodą, która musi sięgać 3/4 wysokości formy, nie może wypływać ani się unosić, można zakryć garnek pokrywką lub czymś obciążyć formę. Gotujemy na małym ogniu 90 min. Po tym czasie wyjmujemy formę z wody, otwieramy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kiedy nasza babka ostygnie odwracamy formę na drewnianą deskę i uderzamy kilka razy w formę, żeby ciasto się wysunęło. Babka jest gotowa i możemy ją udekorować polewą z gorzkiej czekolady, którą rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu i dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego. Zdejmujemy z ognia i chwilkę studzimy, polewamy babkę i dekorujemy orzechami lub innymi bakaliami.

 

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie

Produkty Browin Dystrybutor

Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Swojskie przepisy
Kostka rosołowa dla wszystkich

Kostka rosołowa

Dla miłośników zdrowego, świadomego żywienia. Kostka rosołowa to nieodzowny dodatek w każdej polskiej kuchni. Wzmacniacz smaku i „ratownik” potraw. Na bazie poniższego przepisu możemy robić kostki rosołowe wegańskie lub wegetariańskie, rybne, grzybowe, mięsne. Jeśli chcemy zrobić kostkę mięsną przygotowujemy ją na wywarze z wybranego przez siebie mięsa, zamiast podanej w przepisie wody. Przyprawy również dobieramy zgodnie z preferencjami. Pamiętajmy jednak, że nie można ich oszczędzać. Reguła lepiej więcej niż mniej będzie tu na miejscu.

Malinówka na zimę być musi

Malinówka na zimę być musi

Przepis zaczerpnięty z książki kulinarnej „Kucharz Polski – 1635 praktycznych przepisów” z 1932 r. autor Marja Śleżańska. Warto nieraz poszperać w biblioteczkach naszych rodziców czy dziadków aby natrafić na ciekawą inspirację kulinarną. Na dodatek przepis sprawdzony przez 3 pokolenia

Gulasz z jelenia

Gulasz z jelenia

Mięso z jelenia najsmaczniejsze jest z początku okresu polowań czyli pozyskiwane na przełomie sierpnia i września. Można go przyrządzać w najrozmaitszy sposób, traktując jego mięso jak wołowinę. Od wieków spożywanie dziczyzny jest znane w Polsce. Kiedyś dziczyzna stanowiła podstawę jadłospisu szlachty i możnowładców, w PRL-u zarezerwowana była dla „dewizowców”, dziś możemy ją nabyć bez problemu w niektórych marketach. Dziczyzna jest wyjątkowo smakowita i aromatyczna, można powiedzieć, że ze względu na sposób żywienia się zwierząt jest eko. Gulasz z jelenia zrobiony w szybkowarze idealnie nadaje się na nadchodzące jesienne obiady.

Keto chlebek

Keto chleb

Prosty. Szybki. Sycący. Cóż dodać. Keto w czystej postaci. Na bazie masła, a raczej pasty orzechowej. Nie wiele osób wie, ale w 2017 r. decyzją Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej stosowanie nazw sugerujących produkt mleczny w nazewnictwie wyrobów roślinnych jest niezgodne z prawem. Analogicznie do mleka z kokosa czy migdałów, obecnie to po prostu napoje roślinne. Tylko produkty obecne ponad 30 lat na rynku mogą stosować nazwę masło dla swoich produktów. Pasta orzechowa popularna w jest w dwóch odmianach: crunchy (z kawałkami orzechów) i smooth (kremowe). W przypadku naszego chleba obie pasty się sprawdzą.

Galaretka chrzanowa

Galaretka chrzanowa

Dość popularne warzywo w niecodziennej odsłonie. W polskiej kuchni chrzan kojarzy nam się najczęściej ze Świętami Wielkiej Nocy. Ostry smak w połączeniu z białą kiełbasą czy pieczonym boczkiem to klasyka gatunku. I oczywiście ćwikła, połączenie buraków z chrzanem jako dodatek do mięs i wędlin. Jednak my proponujemy chrzan na słodko. To pyszny dodatek do szynki, zimnych mięs i ryb. Chrzan ma zbawienny wpływ żołądek i pracę wątroby, działa moczopędnie, przeciwbólowo i przeciwreumatycznie. Musimy pamiętać, że tylko surowy chrzan ma właściwości lecznicze, ten poniżej w wyniku obróbki cieplnej traci swoją „moc uzdrawiania”, stanowi wyłącznie smakowy dodatek.

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Bestsellery
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
11,00 zł 8,94 zł
szt.
Zaprawka  BROWIN likier śliwkowy ŚLIWOWICA 40ml
Zaprawka BROWIN likier śliwkowy ŚLIWOWICA 40ml
11,80 zł 9,59 zł
szt.
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt
0,85 zł 0,69 zł
szt.
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze
8,50 zł 6,91 zł
szt.
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADAOWA 40ml
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADAOWA 40ml
8,60 zł 6,99 zł
szt.
wąż wężyk silikonowy 5/7 1m
wąż wężyk silikonowy 5/7 1m
4,50 zł 3,66 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl