
Kolejna osłona z płatkami owsianymi w roli głównej. Tym razem babeczki owsiane jako substytut pieczywa dla każdego, kto lubi tzw. zdrową żywność. Nasiona roślin oleistych zapewnią nam energię na początek dnia, podobnie jak rodzynki z zawartymi w nich węglowodanami. Babeczki są syte a przez neutralny smak można je zjadać z serami, wędlinami, miodem i konfiturami.
Składniki (na 12 szt.):
- 2 ½ szklanki zmielonych płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka oleju
- 2 jajka
- po 2 łyżki rodzynków, siemienia lnianego, słonecznika, sezamu i pestek dyni.
Przygotowanie:
Piekarnik ustawiamy na 2000 C góra-dół. Mleko z łyżką oleju i jajkami miksujemy. Dodajemy sypkie składniki, mieszamy. Blachę na babeczki wykładamy papierowymi foremkami i przekładamy powstałą masę. Pieczemy przez 17 minut. Studzimy.