Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Adwentowy koktajl żurawinowy

0
Adwentowy koktajl żurawinowy

Propozycja na adwent i na początek weekendu. Dzięki aromatycznym dodatkom pobudza zmysły, odpręża i wprawia dobry nastrój. Koktajl, który możemy spożywać z tequilą lub jako soft drink bez jej dodatku. Oprócz rozgrzewających przypraw jakich nie powinno zabraknąć w zimowe dni, ciekawym dodatkiem będzie tu sok z żurawiny. Możemy też postawić na koncentrat żurawinowy, który rozrobiony z wodą da nam smaczny sok. Sok żurawinowy to prawdziwa bomba odżywcza. Dostarczy nam solidnej porcji witamin C, K, E, B6, A, P, niacyny, tiaminy, ryboflawiny i cennych minerałów, z wapniem, żelazem, magnezem, fosforem i cynkiem na czele. Pity bez dodatku alkoholu stymuluje pracę serca i naczyń krwionośnych, naturalnie zapobiegam miażdżycy i obniżamy poziom złego cholesterolu LDL. Zawarty w nim kwas salicylowy przeciwdziała tworzeniu się skrzepów krwi i likwiduje obrzęki. Ma również działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.

Składniki:

Syrop adwentowy

Koktajl

  • 60 ml soku żurawinowego
  • 30 ml soku grejpfrutowego
  • 30 ml soku z limonki
  • 45 ml syropu adwentowego
  • 60 ml Tequili
  • woda gazowana
  • lód

dekoracja

  • plasterki cytryny, plasterki pomarańczy, żurawina
  • laska cynamonu

Przygotowanie:

W rondelku  mieszamy składniki syropu adwentowego: cukier puder, wodę, laski cynamonu, goździki, anyż i laskę wanilii. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż cukier się rozpuści. Następnie odstawiamy na ok. 10 minut. Przecedzamy i studzimy. Gotowy syrop adwentowy  przechowujemy w lodówce. Do shakera wlewamy sok żurawinowy, sok grejpfrutowy, sok z limonki, syrop adwentowy i tequilę, wstrząsamy. Koktajl przelewamy do szklaneczki, uzupełniamy lodem i wodą mineralną. Dekorujemy laską cynamonu, cytrusami i świeżą żurawiną.

 

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie

Produkty Browin Dystrybutor

Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Swojskie przepisy
Ogórki małosolne inaczej

Ogórki małosolne inaczej

Ogórki małosolne, taki wiele razy już o nich pisaliśmy, ale ponieważ w naszej kulturze kulinarnej są głęboko zakorzenione, wracamy do nich ponownie. Tym razem na przygotowane „na sucho”, w foliowych woreczkach ze struną. Taki łatwy sposób na zrobienie własnych przetworów w każdym miejscu, w domu czy na wakacjach. Wystarczy, że zaopatrzymy się w ogórki, przyprawy i woreczki strunowe albo zwykłe spożywcze. Nie musimy mieć beczeksłoików ani ciepłej wody, wystarczy sama lodówka. Ogórki małosolne zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, dzięki czemu zjedzenie już niewielkiej ich ilości zapewnia uczucie sytości. Dodatkowo sok z ogórków małosolnych doskonale nawadnia organizm i uzupełnia ważne mikroelementy. Można go wykorzystać w przypadku kaca lub odwodnienia organizmu. Podczas procesu fermentacji ogórków produkują one bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na odpowiednią florę bakteryjną układu pokarmowego. Spożywanie ogórków małosolnych jest zalecane podczas i po antybiotykoterapii. Bakterie kwasu mlekowego mają również pozytywny wpływ na układ odpornościowy organizmu. Jeszcze mała podpowiedź dla tych, którym ogórki kiszone wychodzą miękkie. Żeby były twarde, spróbujmy dodać do nich liści drzew i krzewów. Liście roślin zawierają w swoim składzie substancje, które odpowiadają za twardość ogórków. Najczęściej do kiszonych ogórków dodajemy liście porzeczkiwinogron i malin, a także wiśni czy dębu.

Naleśniki z ciecierzycy

Naleśniki z ciecierzycy

Mąka z ciecierzycy należy do grona produktów bezglutenowych. Jest alternatywą dla mąki zbożowej pszenicznej czy żytniej. Produkuje się ją poprzez zmielenie suchych, prażonych ziaren ciecierzycy (grochu włoskiego), a następnie ich dokładnego przetarcia. Jest cennym źródłem białka oraz błonnika. Podczas gdy w naszym kraju mąka z ciecierzycy nie jest jeszcze zbyt popularna, na południu Europy (Francja i Włochy) czy w krajach arabskich i azjatyckich oraz Indiach, od wieków jest jednym z istotnych składników kuchni. Jedną z najbardziej popularnych przekąsek hinduskich jest pakora, którą przygotowuje się poprzez zanurzenie kawałków warzyw w cieście, a następnie smażenie ich w głębokim oleju. Mąka z ciecierzycy zwana w kuchni indyjskiej besan, w tej potrawie stanowi główny składnik panierki. Bardzo popularne są również słodkie kuleczki besan ladoo z kardamonem. Powszechnie znaną i lubianą potrawą z mąką z cieciorki w roli głównej jest też socca, zwana chlebem nicejskim. Podawana jest jako przystawka, a także z dodatkiem warzywnym lub mięsnym. Besan użyty samodzielnie nie nadaje się do przyrządzenia tradycyjnego ciasta, ale doskonale może sprawdzić się jako składnik naleśników, gofrów czy pizzy. Mąka z ciecierzycy jest też składnikiem falafeli czy popularnej w kuchni arabskiej pasty – hummusu. W dietach wegańskich dobrze sprawdzi się jako zamiennik jajka, pozwalając na lepsze zlepianie się składników np. warzywnych klopsików. Mąka z ciecierzycy to nieodłączny element słodyczy, placków, przekąsek kuchni indyjskiej ale nie tylko.

Kruche z budyniem i truskawkami

Kruche z budyniem i truskawkami

Dla miłośników słodkiego małego co nieco oraz fanów truskawek, którzy już wypatrują kolejnego sezonu, mamy pachnącą propozycję. Z badań archeologów wynika, że już w epoce neolitu, z ziarna zboża robiono pierwsze placki, które wypiekano na węglach, w popiele i na rozżarzonym kamieniu. Z czasem, do ciasta na pieczywo, zaczęto dodawać miód – tak właśnie powstało pierwsze pieczywo cukiernicze. Nasza propozycja to wypiek z kruchego ciasta. Kruche ciasto może być wykorzystywane do deserów, dań na słodko i wytrawnie. Sprawdza się idealnie do tart, pasztecików, paluszków, a także spodów pod ciasta owocowe, ciastek, ciasteczek, babeczek do kremów czy bitej śmietany, spodów do serników, tortów.

Wino deserowe z czerwonej porzeczki

Wino deserowe z czerwonej porzeczki

Kontynuując temat winiarski przypominamy o kończącym się sezonie na porzeczki czerwone. Wina deserowe to takie, które mogą długo leżakować. Podczas tego procesu klarują się i uzyskują bukiet zbliżony do win deserowych z winogron. Wino z czerwonej porzeczki ma piękny czerwony kolor i bogaty smak.  Świetnie nadaje się do picia w pojedynkę, ale równie dobrze pasuje do dań z ryb i drobiu, przekąsek, deserów, a nawet koktajli. Należy pamiętać, że nawet wysokiej jakości wino można zepsuć, jeśli rozleje się je do niedokładnie umytych butelek i zakorkuje niewłaściwymi korkami. Należy również zostawić 1 cm wolnej przestrzeni. Zakorkowane butelki można jeszcze zabezpieczyć lakiem. Na butelkach warto umieścić etykiety z datą rozlewu lub nazwą wina. Żeby wino nadawało się do spożycia musi się trochę wyleżeć. Z czasem nabierze harmonijnego smaku i aromatu. Idealne warunki leżakowania to przede wszystkim temperatura 10-12C. Czas dojrzewania wina zależy od jego rodzaju i waha się w granicach: 2-3 miesięcy dla win lekkich, 6 miesięcy do 2 lat dla win stołowych o średniej mocy, 2-5 lat dla win mocnych, deserowych.

Coleslaw

Coleslaw

Coleslaw to jedno z tych typowo amerykańskich dań, które oczywiście wymyślono gdzie indziej – w tym przypadku zasługi przypisują sobie: Wielka Brytania, Holandia lub Niemcy. Niektóre książki twierdzą, że danie to zostało podane po raz pierwszy w starożytnym Rzymie. Danie w dzisiejszej postaci najprawdopodobniej pierwotnie powstało w Holandii. Termin surówka coleslaw pochodzi od holenderskiego wyrażenia koosla, co oznacza „sałatka z kapusty”. Przepisy podobne do surówki coleslaw stosowano w amerykańskich domach już od 1770 roku. Jednak jednym z najważniejszych momentów w historii sałatki coleslaw było wynalezienie majonezu w XVIII wieku. Jedyną stałą cechą prawdziwej sałatki coleslaw jest kapusta. Do sosu jedni używają majonezu, inni octu, soku z cytryny, kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Chociaż główne składniki są nadal w większości obecne, surówki w całej Ameryce wzbogaciły się o nowe smaki i odmiany. Zainspirowane składnikami z całego świata, surówki mogą dziś zawierać dziwne połączenia. Na przykład curryolej sezamowy, pak choi, jabłka, musztardę, zieloną paprykę, pieczoną paprykęczosnek, rzodkiewkę a nawet jalapeno oraz nasiona selera i kminku. Nie ma nawet zgody co do tego, czy coleslaw to sałatka, przysmak, przystawka czy dodatek. Ta surówka doskonale pasuje do mięsszaszłykówhamburgerów, pieczonej piersi z kurczakakarczku, a nawet grillowanej kiełbaski. Innym zastosowaniem sałatki jest zaserwowanie jej do kotleta schabowego z ziemniakami.

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Bestsellery
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze

11,50 zł

Cena regularna: 12,00 zł

Najniższa cena: 11,40 zł

9,35 zł

Cena regularna: 9,76 zł

Najniższa cena: 9,27 zł
szt.
Zaprawka  BROWIN śliwkowa 40ml  404492
Zaprawka BROWIN śliwkowa 40ml 404492

10,50 zł

Cena regularna: 11,50 zł

Najniższa cena: 11,50 zł

8,54 zł

Cena regularna: 9,35 zł

Najniższa cena: 9,35 zł
szt.
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt

0,95 zł

0,77 zł

szt.
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze

9,80 zł

7,97 zł

szt.
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml 404411
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml 404411

10,00 zł

8,13 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium