Propozycja na adwent i na początek weekendu. Dzięki aromatycznym dodatkom pobudza zmysły, odpręża i wprawia dobry nastrój. Koktajl, który możemy spożywać z tequilą lub jako soft drink bez jej dodatku. Oprócz rozgrzewających przypraw jakich nie powinno zabraknąć w zimowe dni, ciekawym dodatkiem będzie tu sok z żurawiny. Możemy też postawić na koncentrat żurawinowy, który rozrobiony z wodą da nam smaczny sok. Sok żurawinowy to prawdziwa bomba odżywcza. Dostarczy nam solidnej porcji witamin C, K, E, B6, A, P, niacyny, tiaminy, ryboflawiny i cennych minerałów, z wapniem, żelazem, magnezem, fosforem i cynkiem na czele. Pity bez dodatku alkoholu stymuluje pracę serca i naczyń krwionośnych, naturalnie zapobiegam miażdżycy i obniżamy poziom złego cholesterolu LDL. Zawarty w nim kwas salicylowy przeciwdziała tworzeniu się skrzepów krwi i likwiduje obrzęki. Ma również działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.
Składniki:
Syrop adwentowy
- ½ szklanki cukru pudru
- ½ szklanki wody
- 2 laski cynamonu w całości
- 2 całe goździki całe
- 2 gwiazdki anyżu w całości
- 1 otwarta laska wanilii
Koktajl
- 60 ml soku żurawinowego
- 30 ml soku grejpfrutowego
- 30 ml soku z limonki
- 45 ml syropu adwentowego
- 60 ml Tequili
- woda gazowana
- lód
dekoracja
- plasterki cytryny, plasterki pomarańczy, żurawina
- laska cynamonu
Przygotowanie:
W rondelku mieszamy składniki syropu adwentowego: cukier puder, wodę, laski cynamonu, goździki, anyż i laskę wanilii. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż cukier się rozpuści. Następnie odstawiamy na ok. 10 minut. Przecedzamy i studzimy. Gotowy syrop adwentowy przechowujemy w lodówce. Do shakera wlewamy sok żurawinowy, sok grejpfrutowy, sok z limonki, syrop adwentowy i tequilę, wstrząsamy. Koktajl przelewamy do szklaneczki, uzupełniamy lodem i wodą mineralną. Dekorujemy laską cynamonu, cytrusami i świeżą żurawiną.