Keczup to zimny sos pomidorowy łagodny lub ostry stosowany jako dodatek do frytek, pizzy, kanapek, mięs czy zapiekanek. Keczup wbrew ogólnemu poglądowi nie został stworzony w Stanach Zjednoczonych, ale w kolebce wynalazków czyli w Chinach. Pierwotnie keczup był dodatkiem do potraw z ryb. Niektórzy używają keczupu aby zabić smak potraw, które spożywają. Jednak mamy nadzieję, że poniższy przepis użyjecie jako dopełnienie smaku potraw a nie ich zagłuszenie. Do domowej produkcji keczupu najlepiej nadają się pomidory polne.
Składniki:
- 3 kg pomidorów
- 0,75 kg cebuli
- 100 ml octu 10%
- niepełna szklanka cukru
- 2 łyżki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki imbiru mielonego
- 1 łyżka słodkiej lub ostrej papryki (w zależności od tego czy chcemy łagodny czy pikantny ketchup)
Przygotowanie:
Pomidory i cebule przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać wszystkie przyprawy, cukier i ocet, gotować aż do zgęstnienia pulpy. Po odparowaniu możemy ketchup zblendować lub pozostawić aby miał lekko grudkowatą strukturę. Przełożyć do słoików i odstawić denkiem do dołu aż do wystygnięcia.