Tarta to znany nam wypiek wywodzący się z kuchni francuskiej, który doskonale smakuje na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Podstawą tarty jest kruche, drożdżowe lub francuskie ciasto, które wypieka się w niskiej, o fałdowanych brzegach formie do pieczenia. Tarta na słodko – z owocami, czekoladą, bitą śmietaną to doskonała propozycja na deser, z kolei tarta na ciepło z mięsnym i warzywnym nadzieniem to świetny pomysł na obiad lub kolację. Do takiej wytrawnej tarty możemy dodać usmażone kawałki kurczaka, kawałki pieczeni, wędliny: szynkę, bekon czy kiełbasa, a także ryby - wędzone lub z puszki. Tartę wytrawną można komponować właściwie dowolnie - to doskonały pomysł na tzw. „wietrzenie magazynów" np. lodówki - możemy dodać do niej resztki składników, które pozostały z przygotowania innych dań oraz z minionych świąt. Nasza tarta jest oparta o takie właśnie składniki: sparzoną białą kiełbasę, pieczarki, cebulkę, jajka i żółty ser wymieszany z mleczno-śmietanowym sosem.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki orkiszowej lub pszennej
- 120 g zimnego masła
- szczypta soli
- 1 jajko
Nadzienie:
- 2 cebule
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 250 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki posiekanej natki
- 250 g białej kiełbasy
- 160 g tartego sera cheddara lub goudy
- 1 łyżka mąki
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania spodu do tarty. Mąkę, pokrojone na kawałeczki zimne masło i sól siekamy na stolnicy a następnie dodajemy jajko, łączymy składniki w jednolite ciasto. Tworzymy kulkę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy je na placek, podsypując mąką. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na placek podsypując mąką. Wykładamy nim spód i boki posmarowanej masłem formy na tartę lub tortownicy o średnicy 24 cm. Spód dziurkujemy widelcem i wstawiamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 190°C, funkcja góra-dół. Wysypujemy obciążenie (fasolę lub ryż) i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut aż się „zarumieni”. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Piekarnik ustawiamy na 180°C. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni razem z łyżką oliwy lub oleju. Doprawiamy solą i co chwilę mieszamy i smażymy przez ok. 4 - 5 minut aż cebula będzie szklista. Zdejmujemy z patelni i wkładamy do miski. Grzyby myjemy i kroimy na plasterki, wkładamy na patelnię po cebuli i smażymy mieszając przez ok. 3 - 4 minuty aż odparują i zaczną się rumienić. Dodajemy masło, solimy i smażymy jeszcze przez ok. 2-3 minuty, na koniec dodajemy natkę pietruszki. Wkładamy do miski z cebulą, dodajemy pokrojoną w plasterki sparzoną białą kiełbasę, starty ser wymieszany z mąką i wszystko razem mieszamy. W oddzielnej misce roztrzepujemy widelcem jajka z dodatkiem mleka, śmietanki kremówki, soli i pieprzu. Na podpieczony spód wykładamy składniki nadzienia, zalewamy masą i wstawiamy do piekarnika na 35 - 40 minut. Pieczemy na złoty kolor.