
Ten miesiąc upłynie nam na podpowiadaniu przepisów na zbliżające się święta. To idealna okazja żeby wypróbować nowe przepisy i wybrać coś, czym zachwycimy współbiesiadników w czas Wielkanocny. Klasyka naszych babć i mam to oczywiście sos tatarki. Pierwsze zapisy dotyczące sosu tatarskiego można odnaleźć w XVIII-wiecznych francuskich książkach kucharskich. Znany jako “sauce tartare”, był stosowany jako dodatek do potraw z ryb, mięsa oraz warzyw. W XIX wieku sos tatarski stał się popularny w innych krajach: Niemczech, Wielkiej Brytanii czy Polsce. Współcześnie sos tatarski jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych sosów na świecie używanym zarówno w domu jaki i wielu restauracjach. Jego uniwersalność i łagodny smak sprawiają, że jest on doskonałym dodatkiem do wielu potraw, np. jajek na twardo, śledzi, ryb na zimno, pasztetów, wędlin czy pieczonego mięsa. Sos tatarski to sos zimny na bazie majonezu, z drobno posiekanymi pikantnymi dodatkami ziołami oraz warzywami marynowanymi w occie.
Składniki:
- 2 łyżki posiekanych ogórków konserwowych
- 1 cebulka szalotka
- szklanka majonezu
- 2 łyżki kaparów z zalewy lub marynowanych grzybków, mogą być własnoręcznie marynowane grzyby leśne lub pieczarki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Majonez, musztardę i sok z cytryny dokładnie mieszajmy. Posiekane: ogórki konserwowe, marynowane grzyby, szczypiorek i pietruszkę oraz czosnek i szalotkę mieszamy. Zalewamy majonezem z dodatkami i ponownie dobrze mieszamy, aż do połączenia składników. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Sos przechowujemy w szklanym słoiku w lodówce.