Dziś zimowa aura przyniosła nam pomysł na bałwanka - kolorowy, aromatyczny drink rodem z Hawajów. Znajdziemy w nim ciekawe połączenie rumu, kokosa, mięty, soku ananasowego oraz cytrynowo-limonkowych bąbelków. Napój alkoholowy o dość intensywnej barwie co to prawda, ale za to jaki przepyszny. Oczywiście przepis nie jest zbyt tradycyjny i jeśli tylko postanowimy użyć zamienników, typu zaprawka do alkoholu czy koncentratu do nalewek, efekt będzie równie zadawalający i przepyszny. Zatem łączmy składniki, mieszajmy style i cieszmy się zimą.
Składniki na 2 porcję:
- 60 ml Blue Curacao
- 60 ml rumu kokosowego lub likieru Malibu
- 30 ml sznapsa miętowego lub zielonej wódki miętowej
- 30 ml soku ananasowego
- 30 ml Sprite’a
- do dekoracji: łyżka wiórków kokosowych i 1 świąteczna laska landrynkowa pokruszona), kostki lodu i wisienki do drinków
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności szykujemy szklaneczki o objętości ok. 300 ml. Na talerz wlewamy dowolny syrop cukrowy, najlepiej jasny np. cytrynowy. Na drugi talerzyk wysypujemy wiórki kokosowe i pokruszonym lodem i dodajemy rum, likier Blue Curacao, sznaps i sok ananasowy. Wstrząsamy do połączenia składników. Napełniamy szklanki do napojów i przepyszny. Zatem łączmy składniki, mieszajmy style i cieszmy się zimą. Dekorujemy wisienką.