Pierogi rozpowszechnione są w wielu kuchniach świata: polskiej, włoskiej żydowskiej, meksykańskiej, chińskiej. Bazą jest cienkie, elastyczne ciasto, które po zlepieniu przybiera różne formy: sakiewek, półksiężyca, kwadratu czy trójkąta. Mogą być „stworzone” z różnej mąki - pszennej, ryżowej, gryczanej czy kukurydzianej z dodatkiem wody, jajek, drożdży i tłuszczu. Ponadto możemy je upiec, ugotować, usmażyć czy choćby ugrillować. Nie mniej ważne jest sam farsz. I tu również mamy pole do uruchomienia wyobraźni. W Polsce znane od ok. XIII w. Pochodzenia pierogów jednak należy doszukiwać się w Chinach. Najpopularniejsze nadzienia to mięsne, kapustne, z ziemniaków i twarogu, owocowe, grzybowe czy szpinakowo-serowe - to otwarta księga, każdy może dopisać swój rozdział.
Składniki:
na cisto
- 500 g mąki
- 30 g drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 250 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 60 g tłuszczu może być olej
na farsz
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 0,5 kg kapusty białej
- 2 opakowania grzybów suszonych mun
- 1 cebula
- sos sojowy
- sól (pieprz)
- przyprawa chińska
dodatki
1 l oleju rzepakowego
sos np. do sajgonek lub słodko pikantny
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania farszu. Możemy go zrobić 1 dzień wcześniej i przechować w lodówce. Kapustę białą szatkujemy i obgotowujemy ok. 10 minut, odlewamy wodę. Ponownie zalewamy i gotujemy do miękkości. Kapustę kiszoną, jeśli jest za kwaśna moczymy w wodzie, odcedzamy na sicie i gotujemy do miękkości. Grzyby mun przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę podsmażamy na oleju na złoty kolor. Ugotowane kapusty i grzyby mun szatkujemy albo mielimy na sitku z dużymi oczami. Dodajemy przyprawę chińską, sos sojowy - ok. 2 łyżek, sól i pieprz do smaku. Ciasto przygotowujemy ze składników o temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i dobrze wyrabiamy, możemy użyć do tego celu miksera. Zostawiamy do wyrośnięcia i ponownie zarabiamy. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, nakładamy do środka farsz i zlepiamy. Pierogi smażymy z obu stron na głębokim oleju w patelni, po ok. 3 min z każdej strony, wyjmujemy na talerz z ręcznikiem papierowym. Podajemy z ulubionym sosem chińskim.