
Sałatka jarzynowa to kulinarny klasyk na polskich stołach. Jedno z tych dań, które na stałe wpisały się w polską tradycję kulinarną. Jej pochodzenie jest nieco tajemnicze, choć wiele osób kojarzy ją z czasami PRL-u, kiedy proste i pożywne dania były codziennością. Tradycyjna sałatka jarzynowa, którą znamy dzisiaj, to w rzeczywistości rezultat długotrwałej ewolucji w polskich kuchniach – łącząca w sobie elementy kuchni rosyjskiej i francuskiej. W Polsce jednak sałatka jarzynowa przyjęła się na dobre, stając się niezastąpionym elementem świąt, rodzinnych spotkań czy imprez. W dodatku jest bardzo łatwa do przygotowania, a jej smak można dowolnie modyfikować, co sprawia, że stała się stałym elementem w polskiej kuchni. Podstawą jej smaku są gotowane warzywa: ziemniaki, marchewka, pietruszka i seler, które często zestawia się z kiszonymi ogórkami, konserwowym groszkiem i jajkami. Całość łączy się z majonezem, który dodaje kremowej konsystencji i łagodnego smaku. Co ważne, jest to sałatka, którą można przygotować na wiele sposobów, dostosowując ją do własnych upodobań – więcej jajek, mniej majonezu, a może dodatek jabłka dla lekkiej kwaskowatości. Zapraszam do wspólnego przygotowania tej pysznej i uniwersalnej sałatki, która zawsze wychodzi!
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- 4 marchewki
- 1 duży korzeń pietruszki
- 1/2 selera
- 5 jajek
- 1/2 szklanki groszku konserwowego
- 3 ogórki kiszone
- 250 g majonezu
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka musztardy
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa myjemy i gotujemy w tzw. „mundurkach” czyli w skórkach. Gotujemy ok 30 minut do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i ostudzimy. Obieramy ze skórek. Kroimy w kostkę o k. 1 cm. Jajka gotujemy na twardo (około 10 minut). Po ostudzeniu obieramy ze skorupek pokroimy w kostkę. Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. W dużej misce łączymy wszystkie przygotowane składniki: warzywa, jajka, ogórki i groszek. Dodajemy majonez, musztardę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy. Sałatka jarzynowa najlepiej smakuje schłodzona przez kilka godzin w lodówce.