Ten klasyczny koktajl zawiera zarówno gin, jak i wódkę. Obydwa alkohole świetnie komponują się ze świeżo wyciśniętym grapefruitem, dzięki czemu ten koktajl jest lekki, orzeźwiający, o cytrusowej nucie. Oczywiście lód rozcieńcza koktajl i łączy wszystko w jedną całość. Doskonały na trawienie po ciężkiej kolacji. To zdecydowanie propozycja dla osób, które nie przepadają za słodkimi smakami. Gin to rodzaj wódki, który nabiera aromatyczno-smakowych właściwości dzięki użyciu jagód jałowca lub innych składników pochodzenia roślinnego. I tak np. „Blue”, czyli „niebieski” w nazwie ginu nie jest przypadkowy. Odnosi się on do koloru owoców użytych w celu wzbogacenia aromatu i smaku. A są to borówka amerykańska, czarna porzeczka i jagody. Co do grapefruita, oczywiście wtedy kiedy nie łączymy go z alkoholem lub niektórymi lekami, ma korzystny wpływ na pracę serca, obniża poziom cholesterolu, a także ciśnienia tętniczego krwi. Doskonale przeciwdziała miażdżycy, a to wszystko dzięki zawartości w swoim składzie silnych przeciwutleniaczy w postaci likopenu i karotenoidów.
Składniki na 2 drinki:
- 60 ml ginu
- 60 ml wódki
- 150 ml soku z różowego grapefruita najlepiej świeżo wyciśniętego
- 60 ml pomarańczowego curacao
- lód
dekoracja
- plaster grapefruita
- gałązki tymianku
Przygotowanie:
Do shakera wlewamy gin, wódkę, świeżo wyciśnięty sok z czerwonych lub różowych grejpfrutów, pomarańczowe curacao. Energicznie mieszamy przez 30 sekund. Koktajl przelewamy do wysokiej szklanki wypełnionej lodem i ½ plastra grapefruita. Dekorujemy gałązkami tymianku