
Powstanie Red Velvet zawdzięczamy działaniom Johna A. Adamsa-producenta barwników i ekstraktów spożywczych. To chyba najbardziej spektakularne ciasto walentynkowe. Dziś walentynki najhuczniej obchodzone są w Stanach Zjednoczonych. Amerykanie nie żałują pieniędzy ani na prezenty dla ukochanych, ani walentynkowe randki. W USA w tym dniu popularne jest wysyłanie kartek walentynkowych i oglądanie romantycznych filmów. W Polsce Walentynki popularność zyskały w latach 90 XX wieku. Jednak nie osiągnęły takiej skali jak w krajach anglosaskich, mają tyle samo zwolenników co przeciwników. Wiadomo, miłość należy okazywać sobie na co dzień nie tylko od święta, a Red Velvet możemy jeść nie tylko ze względu na Walentynki.
Składniki:
na ciasto:
- 250 g masła w temp. pokojowej
- 320 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 4 jajka
- 370 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka gęstej maślanki lub jogurtu naturalnego w temp. pokojowej
- 2 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu (firmy Wilton)
na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temp. 160 0 C, góra-dół. Tortownicę o kształcie serca lub okrągłą o średnicy 24 cm smarujemy masłem i lekko oprószamy mąką. Do misy miksera wkładamy masło, cukier i ekstrakt waniliowy, miksujemy ok. 10 minut na puszystą białą masę. Następnie wbijamy po 1 jajku i dokładnie ubijamy. W osobnej misce przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i sól. Wszystko dokładnie łączymy. Sypkie składniki wsypujemy do masy jajecznej w 3 porcjach, mieszając mikserem na najniższych obrotach. Na koniec delikatnie łączymy z jogurtem naturalnym. Przekładamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Skrajamy górę ciasta i kruszymy. Ser mascarpone i jogurt oraz cukier mieszamy, dzielimy na 2 części. Smarujemy masą część ciasta i przykrywamy górą. Następnie smarujemy wierzch ciasta i posypujemy pokruszonym ciatem.