Przy użyciu 3 tabliczek czekolady i różnych dodatków postanowiliśmy przetestować foremki silikonowe do wielokrotnego użytku. Do testów wylosowaliśmy foremki w kształcie muszelek i formę z alfabetem. Wśród zalet silikonowych foremek niewątpliwie najważniejsze jest to, że są odporne na wysokie i niskie temperatury od -40°C do +220°C. Poza tym są bezpieczne dla zdrowia – nie reagują z żywnością i nie wydzielają szkodliwych związków. Można ich używać w piekarniku, lodówce i zamrażarce jako forma do lodów. Pod wpływem temperatur nie wydzielają zapachu. Są lżejsze od form metalowych czy szklanych oraz łatwiejsze w myciu i przechowywaniu. Mają szerokie zastosowanie w pieczeniu, mrożeniu czy przygotowywaniu deserów na bazie żelatyny.
Składniki:
- 3 tabliczki czekolady: białej, mlecznej i gorzkiej
- jako nadzienie: orzechy laskowe, masło orzechowe, pasta kokosowa, domowa twarda marmolada (u nas m. in. domowa czekośliwka z sezonu 2022)
Przygotowanie:
Przygotowujemy kąpiel wodną i w 3 naczyniach rozpuszczamy osobno czekolady. W foremce z alfabetem nakładamy na zmianę trzy czekolady za pomocą łyżeczki. Lekko obstukujemy i wstawiamy do lodówki aby czekolada stężała. Teraz robimy pralinki z nadzieniem. Łyżeczką nakładamy niewielką ilość czekolady w trzech kolorach, następnie pędzelkiem rozsmarowujemy czekoladę po ściankach. Wstawiamy do lodówki na ok. 15 minut. Następnie robimy nadzienie. Do środka wkładamy: pastę kokosową lub masło orzechowe lub po 1 orzechu laskowym, ewentualnie po ¼ łyżeczki czekośliwki. Masę układamy w ten sposób aby nie dotykała ścianek pralinek. Następnie uzupełniamy rozpuszczoną czekoladą i wyrównujemy całość za pomocą szpatułki. Wkładamy do lodówki na ok. 45 minut. Po tym czasie ostrożnie i szybko wyjmujemy czekoladki z foremki. Zbyt powolne wyjmowanie pralin z sylikonu spowoduje ślady odcisków palców na czekoladkach.