Postna szarlotka
W okresie postu wiele osób rezygnuje z jedzenia słodyczy. Przepis na szarlotkę zadowoli i wegan i osoby na diecie oczyszczającej i oczywiście ascetów 😉 Produkty na ten deser są dostępne przez cały rok. Spód zrobiony ze startej marchewki. A jak wiemy regularne spożywanie marchwi przyczynia się do poprawy stanu cery, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów i chroni przed chorobami serca. Jabłka upieczone wbrew pozorom też nie tracą swoich właściwości. Są daniem niskokalorycznym. Wszystkie witaminy z grupy B, witaminy A, C, E i niektóre kwasy askorbinowe pozostają w pieczonych jabłkach, bogate w żelazo, potas, fosfor, sód i inne pierwiastki śladowe. Jabłka plus cynamon to takie naturalne dla nas połączenie. Cynamon działa rozgrzewająco, ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, zwalcza wolne rodniki oraz pozwala obniżyć poziom cukru we krwi oraz utrzymać odpowiednie stężenie cholesterolu. Na rozgrzanie i poprawę smaku dorzucamy jeszcze trochę aromatycznych i wonnych przypraw, które podkręcą nasz metabolizm: kardamon, imbir i goździki.
Składniki:
- 0,4 kg marchewki
- 1 kg jabłek
- 1,5 - 2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczka kardamonu mielony
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- opcjonalnie suszona żurawina lub suszone śliwki
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temp. 1800C, góra-dół. Tortownicę o średnicy 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce lub w malakserze (tarcza z grubymi oczkami). Przekładamy do tortownicy, wygładzamy i uciskamy, posypujemy 1 łyżeczką cynamonu, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Teraz czas na jabłka. Do obranych i startych na tarce o grubych oczkach jabłek dodajemy przyprawy: pozostały cynamon, goździki mielone, kardamon oraz łyżeczkę imbiru. Na podpieczoną marchew wykładamy jabłka, wyrównujemy masę, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 40 minut. Po 30 minutach zdejmujemy folię i pieczemy naszą szarlotkę przez 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy bakaliami.