Pasztet to idealny dodatek do kanapek, ale również dobra przystawka na imprezowym stole. Pięknie się prezentuje w całości, jak i pokrojony w plastry. Możemy go przedstawić w wielu wariantach smakowych i to właśnie jest jego największą zaletą. My przełamaliśmy smaki i dodaliśmy żurawinę. Wyszedł słodko-pikantny i rozpływający się w ustach. Spróbujcie sami!
Składniki:
500g filet z kurczaka
450g wątróbki drobiowej
500g udek z kurczaka bez kości
4 szt. marchewki
2 szt. pietruszki
1 szt. seler (mały)
2 szt. cebule
2 szt. jajka
70g bułki tartej
Przyprawy:
4 szt. foremka aluminiowa 430ml
Przygotowanie:
Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, takie by łatwiej było mielić w maszynce. Warzywa obieramy, myjemy. Wszystko oprócz jednej cebuli wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości. Kiedy mięso i warzywa mamy już ugotowane, mielimy je wraz z jedną surową cebulą w maszynce na sitku "8/4,5" dwa razy. Dodajemy przyprawy, jajka, bułkę tartą i żurawinę. Dokładnie mieszamy i wypełniamy masą foremki aluminiowe.Pieczemy w 180°C ok. godziny.Po tym czasie wyjmujemy pasztety z pieca i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Smacznego !