Światowy Dzień Kanapki obchodziliśmy na początku miesiąca, 3 listopada, ale na celebrowanie przyjemnych świąt, zawsze jest dobry czas. Nasza dzisiejsza propozycja to pasta na bazie piersi kurczaka i masła orzechowego. Z bardzo małą ilością składników. Jest bardzo sycąca, wysokobiałkowa. Idealna na start dnia i po treningu. Z piersi z kurczaka możemy zrobić kotlety w przeróżnych panierkach, przyrządzać w sosach: śmietanowym, pomidorowym, pesto, marynować do grillowania, zapiekać z warzywami czy faszerować orzechami lub szpinakiem. To bardzo uniwersalne mięso, o delikatnym smaku, które można przyprawić na ostro, słodko-pikantnie, ziołowo, kwaśno. Możliwości na danie z piersią kurczaka jest bardzo wiele.
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi kurczaka
- 100 g masła orzechowego
- 3 łyżki jogurtu gęstego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka przyprawy do gyrosu lub shoarmy
- sól i pieprz do smaku
- świeże warzywa do dekoracji, czubryca zielona do posypania kanapek
Przygotowanie:
Piersi kurczaka gotujemy na parze ok 25 minut. Studzimy. Do miski wkładamy pokrojone w kostkę ostudzone piersi, masło orzechowe, jogurt i przyprawy. Jeśli pasta jest zbyt twarda możemy dodać jeszcze łyżkę jogurtu. Wszystko razem blendujemy. Kroimy ulubione pieczywo, smarujemy masłem i pastą oraz przybieramy ulubionymi warzywami, np. pomidorami, ogórkiem, rzodkiewką czy kiełkami.