Mąka orkiszowa jest produkowana z orkiszu, gatunku zboża o wysokiej zawartości białka i składników odżywczych. Powstaje z przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy orkisz. Stanowi zdecydowanie zdrowszą alternatywę dla zwykłej mąki pszennej. Generalnie mąka orkiszowa dobrze nadaje się do podmiany mąki pszennej, choć trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że mimo, że obie są pszenne to jednak różnice są widoczne w pieczeniu. Na korzyść mąki pszennej przemawia łatwość wypieków, natomiast na korzyść orkiszowej to, że jest zdecydowanie zdrowsza. Należy mieć jednak na uwadze, że wypieki, które rosną na drożdżach mogą mieć problem z wyrastaniem. Mąka orkiszowa ma wyższą wartość odżywczą niż zwykła mąka pszenna. Ziarno orkiszu cechuje się większą zawartością białka, tłuszczu, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak żelazo, cynk, miedź, magnez, potas i selen. Pieczywo orkiszowe współuczestniczy w budowaniu odporności, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się komórek, a także wspiera pracę układu nerwowego. Dowiedziono, że jego regularne spożywanie poprawia koncentrację, dlatego jest polecany zwłaszcza osobom uczącym się oraz pracującym umysłowo. Jego wysoka wartość odżywcza sprawia, że pozwala też szybciej odzyskać siły osobom przewlekle chorującym i niedożywionym. Mąkę orkiszową wyróżnia niska zawartość glutenu i duża ilość błonnika, który wspiera trawienie. Postanowiliśmy podnieść właściwości zdrowotne naszego wypieku zastępując ¼ mąki pszennej, mąką orkiszową pełnoziarnistą.
Składniki na 10-12 szt.:
- 300 g mąki pszennej typ 550
- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 250 ml ciepłej wody
- 20 g świeżych lub 7 g suchych drożdży
- po łyżeczce cukru i soli
- łyżka oliwy z oliwek do ciasta + około 20 ml oliwy do posmarowania bułek
- posypka wedle uznania: 2 łyżki sezam białego, czarnego, słonecznika, dyni, czarnuszki, siemię lniane
Przygotowanie:
Drożdże suche lub świeże, cukier oraz 50 ml wody mieszamy w miseczce, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, olej (1 łyżka) oraz wyrośnięte drożdże i resztę wody. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera przy użyciu haka kilka minut, aż powstanie z niego zwarta kula odchodząca w całości od brzegów miski. Ciasto zostawiamy w misce przykrytej ściereczką na 30 minut. Ciasto wykładamy na obsypany mąką blat i wyrabiamy kilak minut. Nastawiamy piekarnik na temp. 250 0 C. Ciasto dzielimy na 10-12 równych kawałków. Formujemy kulki. Na miseczkę wylewamy 20 ml oliwy i smarujemy nią bułki. Posypujemy każdą słonecznikiem. Od uformowania bułek, do umieszczenia ich w piekarniku powinno minąć około 30 minut. Bułeczki pieczemy około 12 - 15 minut.