Przed zaczynającym się w ten weekend festiwalem jedzenia i sztuki japońskiej w Łodzi pn. Sakura Festiwal Japoński zachęcamy do poeksperymentowania z ryżem, który w Kraju Kwitnącej Wiśni jest tym czym u nas ziemniak. Nasza propozycja to onigiri, kanapka z gotowanego ryżu o kształcie trójkątnym lub owalnym najczęściej zawinięta w listek nori. Służy często jako prowiant na drogę. Ten ryżowy codzienny przysmak jest nadziewany m.in. marynowaną morelą japońską, ikrą, krewetkami, tuńczykiem, solony łososiem i rozdrobnionym kurczakiem. Mając to na uwadze, możesz wypełnić go czymkolwiek zechcesz. Resztki potraw sprawdzają się wyjątkowo świetnie. Używany farsz powinien być słony, aby ochronić ryż przed zepsuciem.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu japońskiego (drobnoziarnistego, jak do sushi)
- 1 i 1/3 szklanki wody
- 1-2 arkusze wodorostów nori
- wasabi
- sezam
- łosoś wędzony
- kurczak grillowany
- sos sojowy, sos sriracha
- olej
- sól
Przygotowanie:
W dużym rondlu umieszczamy wodę i wypłukany ryż. Doprowadzamy mieszaninę do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień do delikatnego wrzenia. Gotujemy przez 15-18 minut pod przykryciem lub do momentu, aż ryż wchłonie większość wody. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy pod przykryciem na kolejne 10 minut. Po tym czasie jest gotowy do użycia. Zwilżamy ręce. Bierzemy szczyptę soli i nacieramy nią całe dłonie. Rozkładamy warstwę ryżu na dłoniach i robimy po środku małe wgłębienie, wkładamy około 1/2 łyżki nadzienia i nakładamy na wierzch kolejną cienką warstwę ryżu. Kontynuujemy delikatny, ale mocny nacisk, aż utworzy się trójkąt. W formowaniu onigiri możemy pomóc sobie używając foli spożywczej. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu i dodajemy olej. Grillujemy każdą stronę onigiri, aż na zewnątrz utworzy się chrupiąca skórka i kolor będzie złotobrązowy. Unikamy zbyt częstego odwracania, aby zachować nienaruszony kształt. Obtaczamy w sezamie. Następnie obkładamy listkiem nori. Możemy maczać w sosie sojowym albo sriracha.