Najlepszym sposobem na zrobienie nalewki ze świeżych owoców jest najpierw zalanie owoców czystym alkoholem a po upływie pewnego czasu zlanie go i zasypanie owoców cukrem. Alkohol użyty do zrobienia nalewki działa jak ekstraktor wyciągający wszystkie walory owoców. Kolejną istotną kwestią jest ustawienie przygotowywanej nalewki w słonecznym miejscu, aby przyspieszyć proces jej powstawania. Koneserzy lub osoby zaczynające przygodę z produkcją nalewek mogą zaopatrzyć się w niezbędne akcesoria do ich produkcji: duże słoje, balony w koszach plastikowych (u nas do nabycia tylko stacjonarnie), filtry do przesączania nalewek, różnego rodzaju wężyki – silikonowe lub elektryczne, syfony automatyczne do spuszczania płynów, worki do zlewania nalewek, kształtne butelki z korkami, wszak każdy lubi pochwalić się swoim dziełem przy świątecznym stole czy wręczyć jako rękodzieło w formie prezentu. Wadą jest fakt, że nie ma przyrządu do mierzenia zawartości alkoholu w nalewce, żaden alkoholomierz tego nie zrobi, można to tylko zrobić w sposób matematyczny, przeliczając użyty alkohol, owoce i cukier. Dobrą informacją dla miłośników nalewek jest również to, że można je przygotowywać z suszonych owoców oraz ziół. Jednak dziś czas na świeże owoce, jeżyny. W tym roku wyjątkowo obficie owocujące i bardzo słodkie. Jeżyna podobnie jak malina ma właściwości lecznicze, dlatego zalicza się ją do naturalnych farmaceutyków używanych w czasie przeziębień, infekcji bakteryjnych i wirusowych.
Składniki:
Przygotowanie:
Świeże, dojrzałe jeżyny przebieramy, płuczemy i osączamy na durszlaku. Następnie przekładamy owoce do słoja i zalewamy wódką i spirytusem. Odstawiamy w słoneczne miejsce na 14 dni. Co 2 dni należy potrząsnąć słój z maceratem. Po upływie 2 tygodni alkohol zlewamy a owoce zasypujemy 1 kg cukru. Znów powtarzamy czynność jak w przypadku alkoholu, czyli odstawiamy w słoneczne miejsce, tym razem na 3 tygodnie. Po 3 tygodniach sok z owoców odsączamy i łączymy go z alkoholem. Połączona nalewka powinna dojrzewać przez ok. pół roku, jednak Ci bardziej niecierpliwi mogą skosztować jej na Boże Narodzenie 😉 Nalewkę przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.