Jak zrobić domowe lody w wersji fit? Mamy specjalnie dla Was najprostszy przepis na ich zrobienie. Takie domowe lody świetnie sprawdzą się jako przekąska po intensywnym treningu i deser dla całej rodziny. Robienie lodów domowych dziś jest bardzo proste, w każdym sklepie ze sprzętem AGD możemy zakupić przeznaczone do tego automaty i maszynki. Jednak wystarczy mieć w domu blender i ubijaczkę i nawet bez dedykowanego do tego sprzętu możemy przygotować smaczny lodowy deser. Domowe lody sprawdzą się nie tylko podczas upalnych dni. Samodzielnie przygotowany przysmak to idealne rozwiązanie na każdą porę roku. Lody domowej roboty są przede wszystkim zdrowsze i mniej kaloryczne. Przygotowując je w domu, mamy kontrolę nad jakością i rodzajem wykorzystywanych składników. Nasze lody polecamy małym i dużym. Dzięki znacznej zawartości tłuszczu awokado nadaje słodyczom i deserom pożądaną kremową konsystencję. Jego delikatny smak nie dominuje nad innymi składnikami. Już niewielki kawałek dojrzałego awokado w koktajlach powoduje, że stają się one bardziej puszyste i kremowe. Awokado jest też doskonałą bazą zdrowych słodkich kremów i puddingów, które sprawdzają się w fit deserach, owsiankach, smoothie bowl, a także jako nadzienie lub polewa do placuszków i naleśników. Awokado możemy wykorzystać także jako zamiennik śmietany, jajek, masła, czy nawet jogurtu w wielu fit przepisach, szczególnie wegańskich. Poniższy przepis możemy dowolnie modyfikować na lody z awokado i dodać do masy np. kakao, świeżą miętę, pistacje, migdały lub masło orzechowe, by tworzyć ciekawe kompozycje smakowe.
Składniki:
- 2 duże dojrzałe awokado
- 80 g miodu, syropu klonowego lub erytrolu (w wersji keto)
- 150 g jogurtu typu skyr
- 200 ml śmietanki kremówki
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- szczypta soli
Przygotowanie:
Awokado do lodów obieramy i wyciągamy pestki. Przekładamy do blendera. Dodajemy miód (lub inny słodzik), skyr i banana. Miksujemy na gładką masę, a następnie dodajemy sok z limonki, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. W osobnej misce ubijamy kremówkę, na sztywno. Powoli mieszając, dodajemy partiami krem z awokado do kremówki. Mieszamy delikatnie do połączenia składników. Przekładamy do pudełka na lody lub keksówki wyłożonej folią spożywczą. Wkładamy do zamrażarki na 1-2 godziny. Po tym czasie wymieszamy i wkładamy ponownie do zamrożenia na min. 8 godzin. Wyciągamy lody i umieszczamy je na ok. 15 minut w temperaturze pokojowej przed podaniem.