Przepis na kurczaka z szynkowara. Przetestowany przez naszego Klienta.
Składniki i przyprawy:
- 1,2 kg piersi kurczaka
- 2g/kg pieprz czarny tarty w moździerzu
- 2g/kg gorczycy białej tarta w moździerzu
- 0,4g/kg gałki muszkatołowej
- około 10 g żelatyny spożywczej
Jak zrobić:
Piersi kroimy na 3-centymetrowe kawałki i peklujemy w mieszance soli: himalajskiej 60% i peklosoli 40%. Wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie 30% mielimy na sitku nr 8 (fot. 2) , a resztę na szarpaku lub rozbijamy delikatnie tłuczkiem (fot. 3). Dodajemy przyprawy i żelatynę oraz około 50ml zimnej wody. Wyrabiamy i napełniamy dobrze ubijając szynkowar - tak by nie było pustych miejsc. Zamykamy sprężynę z dociskiem i odkładamy na 12h do lodówki. Po tym czasie parzymy wodą o temperaturze 75-80° wsad do temperatury 72°. Gdy osiągnie taką temperaturę wyjmujemy i studzimy szynkowar ze zwolnionym dociskiem. Po wystygnięciu wkładamy do lodówki na minimum 8 – 10 godzin.
Życzymy smacznego :)
Przydatne produkty w naszym sklepie:
- Szynkowary
- Żelatyna 100 g lub 500 g
Przepis i zdjęcia nadesłał Cichy670 - dziękujemy!