Czereśnia ptasia jest gatunkiem sadowniczym, występującym powszechnie na terenie Europy oraz Azji Zachodniej i na Kaukazie. Nazwa czereśni pochodzi od łacińskiego słowa cerasum, które odnosi się do starożytnego regionu Grecji – Kerasous, znajdującego się w pobliżu tureckiego miasta Giresun. Uważa się, że właśnie stąd owoce były początkowo przywożone na północ Europy. Drzewa czereśni najlepiej owocują na stanowiskach słonecznych. Preferują gleby umiarkowanie wilgotne. Zależnie od odmiany owoce mają różny kolor, smak oraz termin dojrzewania (od końca maja do końca lipca). Możemy wykorzystać czereśnie do różnych przetworów dżemów, konfitur, soków, marynat czy win. Po przetworzeniu zachowują dużo witaminy C, mimo że poddaje się je działaniu wysokiej temperatury. Nasze domowe przetwory podarować jako oryginalny i zdrowy prezent. Chcemy zaproponować konfiturę. Jej jedynym minusem jest czas przygotowania owoców do obróbki. Należy je wydrylować. Najlepiej drylownicą, jeśli jednak nie posiadamy takiego urządzenia możemy się posiłkować wsuwką, spinaczem, słomką czy małym nożem. Jak pokonamy ten etap, przechodzimy już tylko do obróbki termicznej i przelewania słodkiej gorącej masy do słoików. Jeśli chcemy dodać oryginalności naszym przetworom do gotowania możemy wrzucić kilka ziarenek kardamonu, ewentualnie szczyptę zmielonego kardamonu lub korę cynamonu.
Składniki:
- 1 kg czereśni
- 0,5 kg cukru
- 1 opakowanie Frukta-Żelu
- sok z 1 cytryny
- ewentualnie kardamon lub cynamon
Przygotowanie:
Zdrowe, świeże czereśnie myjemy, odrywamy ogonki i drylujemy za pomocą drylownicy. Wydrylowane owoce mieszamy z 1 opakowaniem Frukta-Żelu i zagotowujemy. Dodajemy 0,5 kg cukru i ponownie zagotowujemy. Gotowanie musi trwać kilka minut do rozpuszczenia cukru. Dodajemy wyciśnięty sok z 1 cytryny. Dokładnie mieszamy. Gorącymi konfiturami napełniamy słoiczki. Szczelnie zamykamy i odstawić do góry dnem na 5 minut. Po tym czasie odwracamy słoiki.