Świeży aromat i delikatny smak to idealna słodycz dla łasuchów na diecie. Takie połączenie z założenia jest ożywcze i lekkie. Nasz keto tort świetnie wpisze się w wiosenne i wielkanocne menu. Kokos fajnie komponuje się z lekko kwaskowym lemon curdem a całość jest naprawdę delikatna. Lemon curd to sos cytrynowy, który ma ogromnie wiele zastosowań. Można go dodać praktycznie o wszystkiego. Lemon curd świetnie smakuje z goframi, naleśnikami, placuszkami, jako dodatek do jogurtu czy do chleba. Często stosuję go jako ozdobę do ciast i tortów. Świetnie smakuje w połączeniu z malinami i orzechami.
Składniki:
Spód
- 6 jajek
- 50 g erytrytolu
- 50 g oleju kokosowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g mąki kokosowej
Krem
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 100 g masła
- 300 g mascarpone
- 3 cytryny
- 40 g erytrytolu lub więcej
- do dekoracji: chipsy kokosowe, orzechy pistacjowe, maliny
Przygotowanie:
Formę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy razem z erytrytolem kilka minut. Gdy erytryol się rozpuści wlewamy tłuszcz, dodajemy żółtka i miksujemy. Do gotowej masy przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy do uzyskania gładkiej gęstej konsystencji. Masa powinna być gęsta, ale nie grudkowata. Jeśli jest za gęsta możemy dodać odrobinę napoju roślinnego. Biszkopt dzielimy na dwie porcje i pieczemy każdy blat w temperaturze 180 stopni ok. 20-25 min do suchego patyczka. Z 3 cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Przygotowujemy kąpiel wodną. Na płycie ustawiamy garnek. Wlewamy do niego chłodną wodę i ustawiamy miskę. Z dwóch całych jajek i czterech żółtek, ¾ wyciśniętego wcześniej soku z cytryny, 100 g masła, ¾ startej wcześniej skórki z cytryny przygotowujemy krem. Wszystko razem mieszamy podgrzewając, aż masa zacznie gęstnieć. Będzie to trwało około 10 minut. Gdy masa będzie już gęsta dodajemy erytrytol. Czekamy, aż masa przestygnie. Do 300 gramów serka mascarpone dodajemy pozostały sok z cytryny oraz skórkę. Miksujemy przez chwilę, aż serek będzie puszysty i dodajemy krem cytrynowy. Przekładamy gotowe blaty kokosowe. Dekorujemy malinami, chipsami kokosowymi i pistacjami.