Prosty. Szybki. Sycący. Cóż dodać. Keto w czystej postaci. Na bazie masła, a raczej pasty orzechowej. Nie wiele osób wie, ale w 2017 r. decyzją Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej stosowanie nazw sugerujących produkt mleczny w nazewnictwie wyrobów roślinnych jest niezgodne z prawem. Analogicznie do mleka z kokosa czy migdałów, obecnie to po prostu napoje roślinne. Tylko produkty obecne ponad 30 lat na rynku mogą stosować nazwę masło dla swoich produktów. Pasta orzechowa popularna w jest w dwóch odmianach: crunchy (z kawałkami orzechów) i smooth (kremowe). W przypadku naszego chleba obie pasty się sprawdzą.
Składniki:
- 250 g masła orzechowego
- 6 jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 1750 C. Wszystkie powyższe składniki miksujemy. Średniej wielkości formę typy keksówka wykładamy papierem do pieczenia, lub używamy foremki aluminiowej bez konieczności wykładania jej papierem do pieczenia. Wylewamy masę i przykrywamy folią aluminiową. Błyszczącą stroną od zewnątrz. Pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na kratce do wystygnięcia.