
Sezon ogórkowy w pełni. Kiszonki są doskonałym uzupełnieniem naszej diety. Zarówno ogórki jak i sok z kiszenia świetnie sprawdzą się w przygotowywaniu potraw. Ze względu na zawartość witamin z grupy B sok z ogórków poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, reguluje ciśnienie krwi oraz łagodzi migrenowe bóle głowy, wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i moczopędne. Kiszone ogórki zyskują trwałość dzięki działalności bakterii fermentacji mlekowej. Aby kiszonki się udały, należy stworzyć odpowiednie warunki rozwoju bakterii fermentacji mlekowej. Uda nam się to dzięki szczelnemu ułożeniu ogórków w opakowaniach do kiszenia oraz dokładnemu zalaniu ogórków, aby stworzyć warunki beztlenowej. Najkorzystniejsza do kiszenia będzie temperatura ok. 20 0C i oczywiście odpowiedni dobór opakowań, które muszą być czyste pod względem mikrobiologicznym. Wannę ogórków możemy ukisić w beczkach plastikowych 20 l dodatkowo wykorzystując worki do kiszonek dostępne w naszej ofercie.
Składniki:
- 10 kg ogórków
- 20 słoików o poj. 900 ml
- 10 l wody
- 15 łyżek soli kamiennej
- 40 ząbków czosnku
- 20 baldachów kopru
- 0,5 kg korzenia chrzanu
- dodatkowo po 3 liście porzeczki czarnej, wiśni i dębu na każdy słoik (można zrezygnować z liści)
Przygotowanie:
Ogórki wrzucamy do zimnej wody na ok. 2 godzin. Dokładnie myjemy. Odrzucamy nadpsute i z plamami. Jeśli nie mamy sprawdzonego źródła pochodzenia ogórków, dobrze jest nabyć ogórki w dwóch miejscach. W wyparzonych słoikach ściśle wkładamy ogórki, dodajemy po 2 ząbki czosnku, baldach kopru, kawałek korzenia chrzanu, po 3 liście porzeczki, wiśni i dębu. Ze względu na zawartość garbników liście spowodują zachowanie jędrności i twardości ogórków. Gotujemy wodę z solą (na litr wody potrzebujemy 1,5 łyżki soli). Gorącą wodą zalewamy ogórki w słoikach, tak aby były całkowicie zakryte, wycieramy do sucha brzegi słoików oraz zakrętki. Zostawiamy na 12 godzin w kuchni w temperaturze ok. 20 0C. W tym czasie zachodzi intensywna fermentacja. Po tym czasie przenosimy je do piwnicy lub chłodnego pomieszczenia.