Świat herbat jest praktycznie nieograniczony. Podstawowy podział herbaty, której nazwa pochodzi od rośliny o tej samej nazwie, to: herbata czarna, zielona, biała, żółta, pu-erh, ulung. Nazwa herbata przypisana jest również do naparów z różnych ziół czy suszu owocowego np. lipowa, miętowa, rumiankowa, z malin, dzikiej róży, bzu czarnego. Aby czarna herbata miała właściwości odprężające musimy ją parzyć 5 minut. Parzona przez 3 minuty będzie działała na organizm pobudzająco. Dla wzmocnienia efektu uspokajającego dodaliśmy do naszej mieszanki odrobinę kwiatów lawendy. Herbata uspokajająca w swoim składzie oprócz melisy i mięty, może zawierać również szyszki chmielu, trawę cytrynową czy kozłek lekarski. Przygotowując samemu mieszankę herbaty kierujemy się najczęściej swoimi smakowymi preferencjami. Zaczynając jednak zabawę jako herbaciany kiper warto pamiętać, że zbyt duże użycie aromatycznych dodatków np. płatków róży czy skórki pomarańczy może spowodować, że nasza herbata będzie za gorzka albo za intensywna w smaku. Chcąc zrobić herbatę rozgrzewającą polecamy użyć kandyzowanego imbiru, anyżu, goździków, kory cynamony czy kardamonu a nawet kilku ziarenek pieprzu.
Składniki:
- 100 g czarnej herbaty dobrej jakości
- 30 g suszonych jabłek
- 10 g skórki pomarańczowej
- 10 g płatków róży
- 15 g hibiskusa
- 1 łyżeczka lawendy
- 1 łyżka rodzynków
Przygotowanie:
Przygotowanie mieszanki herbacianej nie jest skomplikowane. Potrzebujemy do tego: wagę, miskę i łyżkę do wymieszania. Ponadto przydadzą się nam nieduże słoiczki do przechowywania mieszanki. Składniki odważamy i odmierzamy, mieszamy w misce. Gotową herbatę przesypujemy do słoiczka i szczelnie zamykamy. Aby zrobić napar na filiżankę potrzebujemy 1 łyżeczkę naszej mieszanki. Zalewamy wrzątkiem i po 5 minutach możemy pić herbatkę.