Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Hamburger, kanapka na ciepło

0
Hamburger, kanapka na ciepło

Typowy fast food, prosty w przygotowaniu, jednak prosty i szybki nie oznacza byle jaki. Mięso użyte do kotleta w hamburgerze, choć nazwa może sugerować wieprzowinę, to w rzeczywistości dobrej jakości siekana wołowina. Hamburger wywodzi się od befsztyka z siekanej wołowiny nazywanego hamburger steak, wprowadzonego do kuchni amerykańskiej przez imigrantów z Niemiec z Hamburga. Wołowina to mięso, które możemy jeść na surowo – nie ma ryzyka, że zarazimy się tasiemcem, nawet jeżeli wybierzemy wariant mocno krwisty, choć najpopularniejszy stopień wysmażenia w burgerze to medium-rare, czyli średnio wysmażony. Gdy przegryziemy taki kotlet, w środku będzie delikatnie różowy. Najlepszym wyborem do zrobienia kotletów będą: udziec wołowy, antrykot lub rostbef, które nadadzą kotletom soczystości. A ponieważ dobre obroni się samo nie potrzebujemy użyć skomplikowanych przypraw. Ponadto, dopełnieniem smaku będzie użyty sos, najpopularniejszymi sosami do burgerów są: połączenie majonezu oraz ketchupu, czyli sos tysiąca wysp oraz sos BBQ. Oczywiście nawet dziecko wie, że są jeszcze cheeseburgery, chickenburgery czy fishburgery a wszystko to zależy od rodzaju mięsa z jakiego zrobimy kotlet do burgera lub jakich dodatków użyjemy do przyrządzenia kanapki.

Składniki na 4 porcje:

  • 70 dag wołowiny
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego
  • 1 łyżeczka przyprawy do wołowiny
  • sól do smaku
  • 1 duża cebula + cebula lub dowolne kiełki do dekoracji
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • 4 plastry cheddara lub mozzarelli
  • 4 bułki do burgerów
  • dowolna sałata
  • pomidor
  • pikle ogórkowe

Przygotowanie:

Mięso siekamy lub mielimy w maszynce z dość dużymi oczkami sitka. Cebulę kroimy bardzo drobno. Łączymy mięso z cebulą, musztardą, pieprzem, przyprawą do wołowiny i solą. Dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy do lodówki na ok. 40 minut. Dzielimy na 4 części i formujemy kotlety prasą do hamburgerów. Grillujemy na patelni grillowej lub jeśli pogoda pozwala na grillu w ogródku 😊 przez ok. 3 minuty z każdej strony. Plastry boczku smażymy na złoty kolor. Bułkę kroimy, możemy podgrzać przez ok. 1 minuty z każdej strony na suchej patelni. Bułkę smarujemy dowolnym sosem, układamy roszponkę, gorący kotlet, ser żółty, pikle, boczek, pomidor i kiełki z rzodkiewki. Przykrywamy drugim kawałkiem bułki i zajadamy ze smakiem 😊   

 

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie

Produkty Browin Dystrybutor

Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
Swojskie przepisy
Nalewka z owoców i warzyw

Nalewka z owoców i warzyw

Dokładnie tak. Owoce rozwijają się z kwiatów, podczas gdy inne części roślin są klasyfikowane jako warzywa. Owoce w większości zawierają nasiona, a warzywa mogą pochodzić z korzeni, łodyg i liści. Częścią jadalną truskawki jest owoc zbiorowy, który botanicznie jest tzw. jagodą pozorną. A poza tym jest przepysznym wiosennym owocem, który w tym roku, ze względu na wyjątkowo ciepłą wiosnę, jest już łatwo dostępny. Rabarbar natomiast, ponieważ pochodzi z innej części rośliny niż kwiat, jego częścią jadalną jest łodyga liścia, kwalifikujemy jako warzywo. Tak czy inaczej, to bardzo trafione połączenie. Nalewka z rabarbaru i truskawek, dzięki swojej wyjątkowej barwie i bogatemu bukietowi aromatycznemu, jest doskonałym dodatkiem do wielu różnych potraw i napojów, jako dodatek do sałatek, jako sos do miękkich serów czy jako dodatek do lodów lub deserów na bazie śmietanki i twarożku czy jogurtu naturalnego. Do przygotowania nalewki należy używać wyłącznie zdrowych i dojrzałych produktów. Rabarbar powinien mieć intensywnie czerwone łodygi - są one zazwyczaj słodsze i bardziej aromatyczne niż te o bardziej zielonym kolorze. Nasz rabarbar był jednak odmianą o zielonych łodygach. Łodygi powinny być twarde i świeże, bez oznak więdnięcia czy zeschłych końców. Natomiast truskawki do nalewki muszą być dojrzałe, soczyste i intensywnie czerwone. Nie powinniśmy brać do nalewek owoców niedojrzałych, gdyż nalewka będzie wtedy miała nieprzyjemny posmak, którego nie można się pozbyć. Smak słodkich nalewek poprawiamy jak w tym przypadku sokiem z cytryny lub skórkami cytrusów, a do aromatyzowania używa się najczęściej waniliikardamonugałki muszkatołowejkorzenia arcydzięglagoździków i ziela angielskiego. W tym przypadku postawiliśmy na laskę wanilii.

Orkiszowe bułeczki

Orkiszowe bułeczki

Mąka orkiszowa jest produkowana z orkiszu, gatunku zboża o wysokiej zawartości białka i składników odżywczych. Powstaje z przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy orkisz. Stanowi zdecydowanie zdrowszą alternatywę dla zwykłej mąki pszennej. Generalnie mąka orkiszowa dobrze nadaje się do podmiany mąki pszennej, choć trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że mimo, że obie są pszenne to jednak różnice są widoczne w pieczeniu. Na korzyść mąki pszennej przemawia łatwość wypieków, natomiast na korzyść orkiszowej to, że jest zdecydowanie zdrowsza. Należy mieć jednak na uwadze, że wypieki, które rosną na drożdżach mogą mieć problem z wyrastaniem. Mąka orkiszowa ma wyższą wartość odżywczą niż zwykła mąka pszenna. Ziarno orkiszu cechuje się większą zawartością białka, tłuszczu, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak żelazo, cynk, miedź, magnez, potas i selen. Pieczywo orkiszowe współuczestniczy w budowaniu odporności, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się komórek, a także wspiera pracę układu nerwowego. Dowiedziono, że jego regularne spożywanie poprawia koncentrację, dlatego jest polecany zwłaszcza osobom uczącym się oraz pracującym umysłowo. Jego wysoka wartość odżywcza sprawia, że pozwala też szybciej odzyskać siły osobom przewlekle chorującym i niedożywionym. Mąkę orkiszową wyróżnia niska zawartość glutenu i duża ilość błonnika, który wspiera trawienie. Postanowiliśmy podnieść właściwości zdrowotne naszego wypieku zastępując ¼ mąki pszennej, mąką orkiszową pełnoziarnistą.

Szybka sałatka z ogórków po koreańsku

Szybka sałatka z ogórków po koreańsku

Niejednokrotnie stajemy przed wyzwaniem, jaką surówkę przygotować do posiłku. Najczęstszym dodatkiem do naszych obiadów czy kolacji jest ogórek kiszony, mizeria z ogórków, sałata z sosem winegret, kapusta kiszona z marchewką czy surówki na bazie białej lub czerwonej kapusty z odrobiną majonezu i świeżym koperkiem lub pietruszką. Jeśli mamy ochotę na coś innego, taki klasyczny zestaw możemy przełamać kuchnią orientalną, np. koreańską. Kuchnia koreańska jest znana przede wszystkim z ryżu, warzyw, zup i potrawek oraz popularnych kimbap (ryż owinięty w nori) czy kimchi. Kolejnym unikalnym elementem są banchan, czyli przekąski charakterystyczne dla kuchni koreańskiej, które stanowią dla wielu osób azjatycki comfort food. W kuchni azjatyckiej królują warzywa. Najczęściej serwuje się kapustę pekińską, rzodkiew, szalotkę, ogórki, a także grzyby i soję. Koreańscy kucharze chętnie wykorzystują różne części roślin: kiełki, korzenie, nasiona, owoce, liście i łodygi. Prawdziwy czar koreańskich potraw to kiszonki, które zostały wpisane na Listę Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO. Koreańczycy i nie tylko oni,  uwielbiają wyraziste potrawy, dlatego na ich talerzach często lądują ostre, dobrze doprawione smakołyki. Takie są właśnie ogórki, na które mamy poniższy przepis.

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Bestsellery
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze

11,50 zł

Cena regularna: 12,00 zł

Najniższa cena: 11,40 zł

9,35 zł

Cena regularna: 9,76 zł

Najniższa cena: 9,27 zł
szt.
Zaprawka  BROWIN śliwkowa 40ml  404492
Zaprawka BROWIN śliwkowa 40ml 404492

10,50 zł

Cena regularna: 11,50 zł

Najniższa cena: 11,50 zł

8,54 zł

Cena regularna: 9,35 zł

Najniższa cena: 9,35 zł
szt.
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt

0,95 zł

0,77 zł

szt.
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze

9,80 zł

7,97 zł

szt.
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml

10,00 zł

8,13 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium