Typowy fast food, prosty w przygotowaniu, jednak prosty i szybki nie oznacza byle jaki. Mięso użyte do kotleta w hamburgerze, choć nazwa może sugerować wieprzowinę, to w rzeczywistości dobrej jakości siekana wołowina. Hamburger wywodzi się od befsztyka z siekanej wołowiny nazywanego hamburger steak, wprowadzonego do kuchni amerykańskiej przez imigrantów z Niemiec z Hamburga. Wołowina to mięso, które możemy jeść na surowo – nie ma ryzyka, że zarazimy się tasiemcem, nawet jeżeli wybierzemy wariant mocno krwisty, choć najpopularniejszy stopień wysmażenia w burgerze to medium-rare, czyli średnio wysmażony. Gdy przegryziemy taki kotlet, w środku będzie delikatnie różowy. Najlepszym wyborem do zrobienia kotletów będą: udziec wołowy, antrykot lub rostbef, które nadadzą kotletom soczystości. A ponieważ dobre obroni się samo nie potrzebujemy użyć skomplikowanych przypraw. Ponadto, dopełnieniem smaku będzie użyty sos, najpopularniejszymi sosami do burgerów są: połączenie majonezu oraz ketchupu, czyli sos tysiąca wysp oraz sos BBQ. Oczywiście nawet dziecko wie, że są jeszcze cheeseburgery, chickenburgery czy fishburgery a wszystko to zależy od rodzaju mięsa z jakiego zrobimy kotlet do burgera lub jakich dodatków użyjemy do przyrządzenia kanapki.
Składniki na 4 porcje:
- 70 dag wołowiny
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego
- 1 łyżeczka przyprawy do wołowiny
- sól do smaku
- 1 duża cebula + cebula lub dowolne kiełki do dekoracji
- 4 plastry boczku wędzonego
- 4 plastry cheddara lub mozzarelli
- 4 bułki do burgerów
- dowolna sałata
- pomidor
- pikle ogórkowe
Przygotowanie:
Mięso siekamy lub mielimy w maszynce z dość dużymi oczkami sitka. Cebulę kroimy bardzo drobno. Łączymy mięso z cebulą, musztardą, pieprzem, przyprawą do wołowiny i solą. Dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy do lodówki na ok. 40 minut. Dzielimy na 4 części i formujemy kotlety prasą do hamburgerów. Grillujemy na patelni grillowej lub jeśli pogoda pozwala na grillu w ogródku 😊 przez ok. 3 minuty z każdej strony. Plastry boczku smażymy na złoty kolor. Bułkę kroimy, możemy podgrzać przez ok. 1 minuty z każdej strony na suchej patelni. Bułkę smarujemy dowolnym sosem, układamy roszponkę, gorący kotlet, ser żółty, pikle, boczek, pomidor i kiełki z rzodkiewki. Przykrywamy drugim kawałkiem bułki i zajadamy ze smakiem 😊