O koncentratach Profimator pisaliśmy już wielokrotnie. Ich wytwarzaniem zajmuje się polska rodzinna firma malowniczo położona na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Ich produkt to w pełni naturalne zaprawy owocowe, które w swoim składzie zawierają naturalne soki, przeciery oraz syrop cukrowy. Dzięki temu, przygotowując nalewki na bazie koncentratu nie przejmujemy się proporcjami poszczególnych składników jakie musielibyśmy użyć do produkcji nalewki. Mamy gotowy produkt do wymieszania z 700 ml czystej wódki, ginu, rumu czy tequili a samo przygotowanie finalnego produktu zajmuje nam dosłownie kilka minut. Zaprawki do nalewek dostępne w wielu smakach: coconut, czarna porzeczka, malina , Waldmaister – nalewka ziołowa, truskawka, wiśnia, żurawina, grzaniec jurajski. Dziś jednak nasz wybór padł na gruszkę.
Składniki:
- 0,7 l alkoholu: wódki, tequili, ginu lub rumu białego lub złotego
- 300ml zaprawki PROFIMATOR (1 opakowanie)
Przygotowanie:
Przygotowanie przepisu jest banalne. Alkohol mieszamy z koncentratem i już. Smaczna nalewka gotowa. Możemy pić ją samą bez dodatków, lub mieszać w drinkach. I tak np. możemy skomponować Gruszkowego Collins’a. Czyli należy wziąć 40ml wódki , 30ml koncentratu gruszkowego Profimator, 20ml soku z cytryn i kilka kostek lodu. Dokładnie wymieszać i mamy lekki drink.