Wcześniej popularność święciło musli (muesli), dziś natomiast granola. Niby podobne, ale zasadnicza różnica polega na tym, że granola ma słodką glazurę, a musli to zazwyczaj mieszanka sypka. Tak więc granola to mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru, pieczona do chrupkości. Możemy komponować różne mieszanki, pamiętając oczywiście o bazie, czyli płatkach zarumienionych w piekarniku ze spoiwem np. syropem klonowym, cukrem i miodem. Bazę możemy miksować przeróżnie w zależności od upodobań, np.: suszony banan i mleczna czekolada, suszone śliwki i kakao, suszone morele z kokosem i gorzką czekoladą lub żurawina i biała czekolada. Lista składników i połączeń jest zależna tylko od naszych preferencji. Oprócz dodatku do porannego jogurtu granolę możemy również wykorzystać jako składnik ciast, deserów lub batoników.
Składniki:
- 100 ml syropu klonowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 ½ szkl. płatków owsianych
- 4 łyżki płynnego miodu
- ¾ szkl. orzechów laskowych
- ½ szkl. pestek słonecznika
- ½ szkl. pestek dyni
- ¾ szkl. rodzynek lub suszonych jagód goji
Przygotowanie:
Piekarnik ustawiamy na 175 0 C z funkcją góra-dół. W dużej misce łączymy olej, syrop klonowy, miód i cukier wanilinowy. Dodajemy płatki owsiane i dokładnie mieszamy. Mieszankę rozkładamy równo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, możemy rozłożyć masę na 2 blachach. Pieczemy 15 - 20 minut lub do chwili, aż płatki owsiane uzyskają złocistą barwę. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie siekamy grubo orzechy i prażymy je na suchej patelni. W dużej misce mieszamy upieczone i pokruszone płatki oraz orzechy wraz z resztą składników. Przesypujemy do szklanego słoja ze szczelną pokrywką.