Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 9:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Eliksir czarownicy

0
Eliksir czarownicy

Koktajl czarownicy zwany eliksirem czarownicy lub pijaną czarownicą to propozycja na Halloweenowy wieczór dla dorosłych. Jego głęboki fioletowy kolor wydaje się być upiorny a zarazem świąteczny, wpisując się w konwencję tego wydarzenia. W połączeniu ze słodkim smakiem jest na dodatek bardzo atrakcyjny dla podniebienia. Piękny fioletowy odcień uzyskamy poprzez użycie czerwieni i słodyczy grenadyny, czyli soku z granatu zmieszanego z Blue Curacao. W połączeniu z wódką i Spritem koktajl czarownicy jest procentowy, musujący i owocowy a dodatkowego uroku doda mu obwódka z barwionego zielonego lub fioletowego cukru lub zielona posypka. Tematyczne słomki również dodadzą charakteru naszemu drinkowi. Jeśli będziemy chcieli przygotować koktajl również dzieciom, wtedy proponujemy dodać zamiast alkoholu soku z jagód, uzupełniając go schłodzonym Spritem.

Składniki na 1 porcję:

Przygotowanie: 

Aby uzyskać zieloną lub fioletową obwódkę, zanurzamy szklankę najpierw w syropie cukrowym lub jeśli mamy kukurydzianym, a następnie w zielonym cukrze, czyli cukrze zabarwionym zielonym barwnikiem spożywczym lub w zielonej posypce. Do shakera z lodem dodajemy wódkę, grenadynę i Blue Curacao. Dobrze wstrząsamy, aż koktajl dobrze się wymiesza i będzie lodowato zimny. Przecedzamy do szklanki wypełnionej lodem. Dopełniamy Sprite’m, udekorujemy limoną lub wiśnią kandyzowaną.

 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie

Produkty Browin Dystrybutor

Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Swojskie przepisy
Sałatka z tortellini

Sałatka z tortellini

Syta i aromatyczna sałatka, której nie powstydziliby się Włosi. Wszystkie je produkty są powszechnie używane w kuchni włoskiej. Tortellini to włoski makaron w kształcie pierścienia nadziewany serem lub mięsem, który tradycyjnie podaje się w bulionie, choć popularne do niego są również sosypomidorowygrzybowy lub mięsny. Wyglądem przypomina nasze rodzime pierożki zwane uszkami. Tortellini pochodzi z włoskiego regionu Emilia-Romania i jest szczególnie kojarzony z Bolonią . Mięso i ser używane w makaronie mogą się różnić, a powszechnymi nadzieniami są prosciuttoparmezan lub ricotta. Wzmianki o rukoli można znaleźć w wielu tekstach religijnych w Biblii, a także w tekstach żydowskich w Talmudzie, które datowane są na okres od I do V wieku n.e. Kwiaty i liście rukoli pochodzą z regionu Morza Śródziemnego, od dawna są popularnym składnikiem potraw kuchni włoskiej, marokańskiej, portugalskiej i tureckiej. W starożytnym Rzymie i Egipcie spożywaniu liści i nasion rukoli przypisywano właściwości afrodyzjaku. Pikantny aromat i smak rukoli sprawiają, że jest ona naturalnie odporna na szkodniki. We Włoszech również zaczęto dostrzegać zalety suszenia owoców pomidora – głównie przez ich wyjątkowy smak i możliwość przechowywania przez długi czas. Włosi, jako mistrzowie w tworzeniu potraw pełnych smaku, szybko docenili aromat suszonych pomidorów i zaczęli wykorzystywać je w swoich kulinarnych dziełach. A słonecznik chociaż pochodzi z Ameryki Północnej, rozprzestrzenił się i jest niezwykle popularny, w Europie od XVI w. Zatem do dzieła, ta sałatka jest warta spróbowania.

Eliksir czarownicy

Eliksir czarownicy

Koktajl czarownicy zwany eliksirem czarownicy lub pijaną czarownicą to propozycja na Halloweenowy wieczór dla dorosłych. Jego głęboki fioletowy kolor wydaje się być upiorny a zarazem świąteczny, wpisując się w konwencję tego wydarzenia. W połączeniu ze słodkim smakiem jest na dodatek bardzo atrakcyjny dla podniebienia. Piękny fioletowy odcień uzyskamy poprzez użycie czerwieni i słodyczy grenadyny, czyli soku z granatu zmieszanego z Blue Curacao. W połączeniu z wódką i Spritem koktajl czarownicy jest procentowy, musujący i owocowy a dodatkowego uroku doda mu obwódka z barwionego zielonego lub fioletowego cukru lub zielona posypka. Tematyczne słomki również dodadzą charakteru naszemu drinkowi. Jeśli będziemy chcieli przygotować koktajl również dzieciom, wtedy proponujemy dodać zamiast alkoholu soku z jagód, uzupełniając go schłodzonym Spritem.

Halloweenowy mus

Halloweenowy mus

Przed nami Halloween. Pierwotnie było obchodzone jako upamiętnienie zmarłych i uważa się, że powstało w Irlandii. Święto nazywano „All Hallow's Eve”, które później przekształciło się w Halloween. Obecnie obchodzone jest w USA, gdzie dzieci rozdają psikusy na ulicach w różnych zabawnych kostiumach, rodziny i przyjaciele zbierają się, grają w gry i jedzą tradycyjne potrawy halloweenowe. Potrawy te to najczęściej słodkie desery lub słone przekąski, np. trufle mumie z białą czekoladąjabłka w czarnym karmelu, babeczki malinowe mózgi, ciasto dyniowo-czekoladowe, deska serów i wędlin ułożona w kształty mumii, kościotrupów czy pająków. My polecamy mniej upiorny deser składający się z czekoladowego musu z ziemi z ciasteczek czekoladowych i biszkoptowego nagrobka z malinowym napisem. Całość jest naprawdę niezwykle łatwa i szybka w wykonaniu a zarazem niebywale atrakcyjna.

Bułeczki z puree dyniowym

Bułeczki z puree dyniowym

Pyszne, lekkie i puszyste bułeczki z dyni, są lekko słodkie i pięknie ubarwione, a dodatek puree z dyni sprawia, że są stają się wilgotne. Idealnie nadają się na śniadanie i jako dodatek do zup. Dynia podobnie jak cukinia, to uniwersalne warzywo do przyrządzania zarówno słodkich jak i wytrawnych potraw. Dynia na słodko lubi miód lub odrobinę syropu klonowegocynamon i kardamongałkę muszkatołową. Do dyni na słono możemy dodać np. wędzoną paprykę oraz kurkumę, lub czosnek granulowany, świeży rozmaryn i kmin rzymski, sól i chili. Wracając jednak do naszych bułek, to dobra informacja jest taka, że te bułki można przygotować wcześniej i zamrozić do nawet do 2 miesięcy. Po dokładnym ostudzeniu należy owinąć szczelnie (podwójnie owinąć folią spożywczą, a następnie folią aluminiową) i zamrozić. Rozmrozić zawinięte w folii w temperaturze pokojowej. Bułki owinięte w folię aluminiową można podgrzewać w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 10–15 minut lub do momentu, aż będą ciepłe.

Zupa krem kalafiorowa

Zupa krem kalafiorowa

Kontynuujemy cykl pn. zupy jesienne. Dziś proponujemy aksamitną zupę krem z kalafiora. O tej porze roku, mamy jesienny zbiór tego warzywa, którego częścią jadalną jest łodyga. Potocznie nazywamy ją „różą”. Jest pożywna, niskokaloryczna, bogata w sole mineralne. Fajna do podania z grzankami, groszkiem ptysiowym, serem parmezanem lub smażonymi cienkimi paskami boczku. Oprócz proponowanej przez nas zupy krem możemy z kalafiora przygotować tradycyjnego kalafiora obsmażanego na masełku i tartej bułce, pyszne kotlety, pożywne burgery wegańskie, risotto czy wegański spód do pizzy. Z przypraw warto dodać do kalafiora: kuminpaprykę, gałkę muszkatołowąlubczykcurryoregano, kurkumętymianek lub czarnuszkę. Zimowe przetwory kalafior są również dobrym pomysłem dla miłośników tego warzywa. Wychodzą z niego chrupkie kiszonki, aromatyczne marynaty lub mieszane sałatki obiadowe.

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Bestsellery
RURKA do balonu FERMENTACYJNA  MINIv2  405602
RURKA do balonu FERMENTACYJNA MINIv2 405602

2,50 zł

2,03 zł

szt.
Zaprawka  BROWIN śliwkowa 40ml  404492
Zaprawka BROWIN śliwkowa 40ml 404492

10,50 zł

Cena regularna: 11,50 zł

Najniższa cena: 11,50 zł

8,54 zł

Cena regularna: 9,35 zł

Najniższa cena: 9,35 zł
szt.
HAKI wędzarnicze  S-4/10cm - 1szt
HAKI wędzarnicze S-4/10cm - 1szt

1,90 zł

1,54 zł

szt.
HAKI wędzarnicze  S-4/14  1szt
HAKI wędzarnicze S-4/14 1szt

2,00 zł

1,63 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium