Kuchnia amerykańska to konglomerat kuchni świata. Różnorodność kulinarna łącząca wpływy kuchni „starego świata”: hiszpańskiej, francuskiej, włoskiej oraz angielskiej pozawala na nieograniczone możliwości w tworzeniu dań. To nie tylko fast food, choć nie ma mu co zarzucić, hamburgery, hot dogi czy chipsy są spełnieniem marzeń dla naszych podniebień. Dziś skromnie polecamy ciasteczka z masła orzechowego. To w sumie taki fast food na słodko 😊
Składniki:
- 100 g masła
- 120 g masła orzechowego
- 150 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego lub 1 łyżka cukru wanilinowego
- 170 g mąki
- 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli morskiej
- 50 g czekolady białej i deserowej
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 1750C, góra-dół. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wkładamy utrzymane w temperaturze pokojowej masło, masło orzechowe oraz cukier trzcinowy. Ubijamy przez 5 minut aż masa będzie jaśniejsza i bardziej puszysta. Dodajemy jajko, wanilię i ubijamy przez 3 minuty. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Mieszankę wsypujemy do masy orzechowej i mieszamy łyżką. Dodajemy pokrojoną w drobne kawałki czekoladę lub gotowe chipsy czekoladowe. Wykładamy masę na blachę łyżką, nie wyrównujemy masy, rozpłynie się podczas pieczenia, dlatego musimy zachować odstępy pomiędzy ciastkami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut, wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Ciastka po wystudzeniu twardnieją.