Chociaż burgery najbardziej kojarzą się ze Stanami Zjednoczonymi, tak naprawdę ich kolebką jest niemiecki niemiecki Hamburg. W Ameryce kotlety z mielonego mięsa są podstawowym składnikiem pysznych kanapek serwowanych na ciepło. Burger, hamburger, cheeseburger, fishburger, chikenburger, każdy znajdzie odpowiednią wkładkę do swojej ulubionej kanapki. Bułka do burgera ma być drożdżowa, z białej mąki pszennej, lekko słodka i lekko słona. Puszysta. Drożdże jako środek spulchniający były stosowane nieświadomie od tysięcy lat! Dopiero jednak w XVII wieku zaobserwowano, że wykorzystanie zagęszczonych drożdży przy wypieku pieczywa poprawia jego smak i spulchnienie. Nowe odkrycie znacznie zwiększyło zużycie drożdży piekarniczych w produkcji chleba i wyrobów piekarniczych. Drożdże najlepiej pracują w temp. 20 0 C.
Składniki na 6 szt.:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 120 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 40 g masła
- 15 g świeżych lub 5 g suchych drożdży
- płaska łyżeczka cukru
- 1/4 łyżeczki soli
do posmarowania bułek:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- do posypania: sezam biały, czarny lub inne ziarenka: słonecznik, dynia, czarnuszka
Przygotowanie:
W misce mieszamy mąkę z łyżeczką cukru, ½ łyżeczki soli, wbijamy jako i dodajemy roztopione masło. W szklance w ciepłym mleku dokładnie mieszamy drożdże, na jednolity płyn. Wlewamy do miski z mąką. Dokładnie wyrabiamy ok. 10 minut. Ciasto musi być elastyczne i odchodzić od ręki. W razie potrzeby, gdy ciasto jest rzadkie można podsypać mąką. Ciasto odstawiamy na 60-90 minut, aby podwoiło swoją objętość. Stolnicę posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 6 części, u nas każda bułeczka ważyła 92 g. Takie podzielenie spowoduje, że bułeczki będą piekły się równo. Formujemy kulki. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę lekko spłaszczamy. Układamy na blasze zachowując spore odstępy między bułkami. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Nastawiamy piekarnik na temp. 170 0 C. Bułki smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 20 minut, a następnie uchylamy piekarnik i pozostawiamy je jeszcze na 5 minut. Po tym czasie przekrajamy na pół i wkładamy ulubione dodatki.