Nasza propozycja obejmuje składniki, których jest o tej porze pod dostatkiem. Jest smaczną przystawką lub dodatkiem do pieczonych mięs. Co pasuje do brukselki? Najlepsze smaki do łączenia z brukselką to bekon, inne korzenne warzywa, takie jak marchewki, słodkie ziemniaki i buraki. Smaki cytrusowe są dla nas zaskakujące, ale z brukselką bardzo dobrze się uzupełniają. Skropienie świeżym sokiem pomarańczowym lub cytrynowym z odrobiną oliwy z oliwek, to dobry pomysł. Musztarda również dobrze komponuje się z małymi kapustkami. Dlatego my proponujemy pieczoną brukselkę z mandarynkami, orzechami, suszoną żurawiną w otoczeniu sosu z octu balsamicznego i miodu. Brukselka ta będzie dobrze wyglądała w otoczeniu świątecznych potraw: pasztetów, schabów, szynki, kurczaka w winie czy pieczonego łososia.
Składniki:
- 500 g brukselki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
- 3 mandarynki obrane
- ½ szklanki suszonej żurawiny
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1 szklanka octu balsamicznego
- ¼ szklanki miodu lub brązowego cukru
Przygotowanie:
Brukselkę myjemy, odcinamy „piętkę” i ewentualnie usuwamy żółte liście. Mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Blachę wykładamy papierem pergaminowym. Przekrawamy wszystkie brukselki na pół. W średniej misce mieszamy przekrojone na pół brukselki z 2 łyżki oliwy z oliwek oraz solą. Brukselki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przeciętą stroną do dołu i pieczemy w piekarniku przez około 20-25 minut. Podczas ostatnich 5-10 minut pieczenia musimy je przewrócić, aby równomiernie się zrumieniły, przecięte strony powinny być ładnie i częściowo zwęglone. Przygotowujemy sos balsamiczny. Mieszamy 1 szklankę octu balsamicznego z ¼ szklanki miodu lub brązowego cukru w średniej wielkości rondlu i gotujemy, regularnie mieszając. Mieszanka powinna zredukować się o połowę. Konsystencja powinna być wystarczająco gęsta jednak lejąca a nie zastygająca. W dużej misce mieszamy mandarynki, suszoną żurawinę, orzechy włoskie i pieczoną brukselkę. Skrapiamy octem balsamicznym.