Mamy dzisiaj dla Was kolejną propozycje z szynkowaru, jest to biała kiełbasa z jajkiem przepiórczym. Na Wielkanocnym stole będzie się prezentować wspaniale i na pewno zaskoczy Waszych gości smakiem i efektownym wyglądem. Domowe wyroby są najlepsze, więc po jej spróbowaniu już nigdy nie wrócicie do kupnych wędlin, to możemy zagwarantować! Zapraszamy do przepisu:
Składniki:
700g łopatki wieprzowej
300g polików wieprzowych
100ml zimnej wody
17 szt jajek przepiórczych lub 4 jaja kurze
Sitko do maszynki:
oczko 4 - do polików wieprzowych
Przygotowanie:
Mięso umyć, pokroić w paski i tak przygotowane zmielić w maszynce, łopatkę wieprzową na sitku "szarpak", a następnie na sitku "13", poliki wieprzowe na sitku "4". Po zmieleniu mięsa dodajemy przyprawy i wodę, mieszamy aż mięso wchłonie wodę. Zakładamy worek na szynkowar i wkładamy niewielka ilość mięsa, uciskamy i wkładamy trzy jajka przepiórcze, lekko wciskając je w mięso. Następnie kolejną partie mięsa i znowu jajka i tak na przemian, aż wypełnimy szynkowar. Dociskamy mięso i zwijamy woreczek na górze, ponieważ szynkowar jest wypełniony cały, nie zakładamy sprężyny tylko zamykamy wieczko. Odstawiamy do lodówki na 12h. Po tym czasie wyjmujemy szynkowar i wstawiamy do garnka z wodą, gotujemy na małym ogniu. Zakładamy termometr na szynkowar, a drugi na garnek do pomiaru temperatury wody. Utrzymujemy temperaturę wody ok 90°C (gotujemy ok 1,5h), a gdy termometr w szynkowarze wskaże nam temp. 72°C oznaczać to będzie, że kiełbasa jest gotowa. Wyciągamy termometry i szynkowar z garnka, wkładamy do zimnej wody na 30min, później do lodówki na 12h. Schłodzony szynkowar otwieramy i wyciągamy gotową białą kiełbasę, zdejmujemy worek i kroimy! Smacznego !