Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Biała Kiełbasa z Szynkowaru z Jajkiem Przepiórczym 0
Biała Kiełbasa z Szynkowaru z Jajkiem Przepiórczym

Mamy dzisiaj dla Was kolejną propozycje z szynkowaru, jest to biała kiełbasa z jajkiem przepiórczym. Na Wielkanocnym stole będzie się prezentować wspaniale i na pewno zaskoczy Waszych gości smakiem i efektownym wyglądem. Domowe wyroby są najlepsze, więc po jej spróbowaniu już nigdy nie wrócicie do kupnych wędlin, to możemy zagwarantować! Zapraszamy do przepisu:

 

Składniki:

700g łopatki wieprzowej 

300g polików wieprzowych 

100ml zimnej wody 

17g sól himalajska 

0,7 g czosnek granulowany

1,5 g czosnek niedźwiedzi

1g majeranku 

3g pieprz czarny mielony

17 szt jajek przepiórczych lub 4 jaja kurze

 

Sitko do maszynki:

szarpak

oczko 13

oczko 4 - do polików wieprzowych 

 

Przygotowanie:

 

Mięso umyć, pokroić w paski i tak przygotowane zmielić w maszynce, łopatkę wieprzową na sitku "szarpak", a następnie na sitku "13", poliki wieprzowe na sitku "4". Po zmieleniu mięsa dodajemy przyprawy i wodę, mieszamy aż mięso wchłonie wodę. Zakładamy worek na szynkowar i wkładamy niewielka ilość mięsa, uciskamy i wkładamy trzy jajka przepiórcze, lekko wciskając je w mięso. Następnie kolejną partie mięsa i znowu jajka i tak na przemian, aż wypełnimy szynkowar. Dociskamy mięso i zwijamy woreczek na górze, ponieważ szynkowar jest wypełniony cały, nie zakładamy sprężyny tylko zamykamy wieczko. Odstawiamy do lodówki na 12h. Po tym czasie wyjmujemy szynkowar i wstawiamy do garnka z wodą, gotujemy na małym ogniu. Zakładamy termometr na szynkowar, a drugi na garnek do pomiaru temperatury wody. Utrzymujemy temperaturę wody ok 90°C (gotujemy ok 1,5h), a gdy termometr w szynkowarze wskaże nam temp. 72°C oznaczać to będzie, że kiełbasa jest gotowa. Wyciągamy termometry i szynkowar z garnka, wkładamy do zimnej wody na 30min, później do lodówki na 12h. Schłodzony szynkowar otwieramy i wyciągamy gotową białą kiełbasę, zdejmujemy worek i kroimy! Smacznego ! 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Bestsellery
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
14,00 zł 11,90 zł 11,38 zł 9,67 zł
Zaprawka  BROWIN likier śliwkowy ŚLIWOWICA 40ml
Zaprawka BROWIN likier śliwkowy ŚLIWOWICA 40ml
10,50 zł 8,54 zł
szt.
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml
6,99 zł 5,68 zł
szt.
puriFERM  MOCKBA  Moskva do 21% drożdże gorzelnicze
puriFERM MOCKBA Moskva do 21% drożdże gorzelnicze
8,10 zł 6,59 zł
szt.
wąż wężyk silikonowy 5/7 1m
wąż wężyk silikonowy 5/7 1m
3,60 zł 2,93 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl