Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Biała Kiełbasa z Szynkowaru z Jajkiem Przepiórczym

0
Biała Kiełbasa z Szynkowaru z Jajkiem Przepiórczym

Mamy dzisiaj dla Was kolejną propozycje z szynkowaru, jest to biała kiełbasa z jajkiem przepiórczym. Na Wielkanocnym stole będzie się prezentować wspaniale i na pewno zaskoczy Waszych gości smakiem i efektownym wyglądem. Domowe wyroby są najlepsze, więc po jej spróbowaniu już nigdy nie wrócicie do kupnych wędlin, to możemy zagwarantować! Zapraszamy do przepisu:

 

Składniki:

700g łopatki wieprzowej 

300g polików wieprzowych 

100ml zimnej wody 

17g sól himalajska 

0,7 g czosnek granulowany

1,5 g czosnek niedźwiedzi

1g majeranku 

3g pieprz czarny mielony

17 szt jajek przepiórczych lub 4 jaja kurze

 

Sitko do maszynki:

szarpak

oczko 13

oczko 4 - do polików wieprzowych 

 

Przygotowanie:

 

Mięso umyć, pokroić w paski i tak przygotowane zmielić w maszynce, łopatkę wieprzową na sitku "szarpak", a następnie na sitku "13", poliki wieprzowe na sitku "4". Po zmieleniu mięsa dodajemy przyprawy i wodę, mieszamy aż mięso wchłonie wodę. Zakładamy worek na szynkowar i wkładamy niewielka ilość mięsa, uciskamy i wkładamy trzy jajka przepiórcze, lekko wciskając je w mięso. Następnie kolejną partie mięsa i znowu jajka i tak na przemian, aż wypełnimy szynkowar. Dociskamy mięso i zwijamy woreczek na górze, ponieważ szynkowar jest wypełniony cały, nie zakładamy sprężyny tylko zamykamy wieczko. Odstawiamy do lodówki na 12h. Po tym czasie wyjmujemy szynkowar i wstawiamy do garnka z wodą, gotujemy na małym ogniu. Zakładamy termometr na szynkowar, a drugi na garnek do pomiaru temperatury wody. Utrzymujemy temperaturę wody ok 90°C (gotujemy ok 1,5h), a gdy termometr w szynkowarze wskaże nam temp. 72°C oznaczać to będzie, że kiełbasa jest gotowa. Wyciągamy termometry i szynkowar z garnka, wkładamy do zimnej wody na 30min, później do lodówki na 12h. Schłodzony szynkowar otwieramy i wyciągamy gotową białą kiełbasę, zdejmujemy worek i kroimy! Smacznego ! 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie

Produkty Browin Dystrybutor

Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
Swojskie przepisy
Kofta kebab, czyli smaki orientu

Kofta kebab, czyli smaki orientu

Tak naprawdę kofta to danie równie popularne w kuchni bałkańskiej jak i bliskowschodniej, północnoafrykańskiej, południowo-kaukaskiej, południowoazjatyckiej oraz środkowoazjatyckiej. Czyli tak naprawdę pół świata je koftę. Kofta kebab lub shish kofta to danie tureckie, jak podaje wikipedia „składa się z mielonej jagnięciny, baraniny, cielęciny lub wołowiny lub mieszanki tych mięs zmieszanych z ziołami, często zawierającymi pietruszkę i miętę, umieszczanych na şiş (szpikulcu) i grillowanych. Zwykle podaje się go z pilawem (ryżem po turecku lub pszenicą bulgur) i sałatką.” Turcja ze względu na historię jak i położenie jest intrygującą mieszanką różnych wpływów. Z jednej strony graniczy z kilkoma krajami Bliskiego Wschodu, stąd w repertuarze znalazły się tradycyjne dania arabskie. Z drugiej strony widoczny jest w kuchni tureckiej wpływ krajów śródziemnomorskich co powoduje, że ta kuchnia jest pikantna ale nie paląca. Do najczęściej stosowanych przypraw w Turcji zalicza się m.in.: oregano, czerwoną paprykę, pul biber znana również jako pieprz z Aleppo, miętę, cynamon, kmin, sumak, czarny pieprz, rozmaryn i goździki. Z mięs najbardziej popularna jest jagnięcina ale równie chętnie przyrządza się w Turcji również wołowinę.  

 

Jesienna zupa kremowa

Jesienna zupa kremowa

Nieuchronnie zbliża się jesień choć pogoda za oknem na to nie wskazuje. Natura jednak rządzi się swoimi prawami i na naszych grządkach pojawiła się dynia. Owoc jesieni. Skupimy się zatem na dyni hokkaido, która ma ponoć aż 760 krewnych. Ta dynia pojawia się w miejscach, gdzie sezon wegetacyjny nie jest krótszy niż 100 dni. Jej dojrzewanie przypada średnio na 90 dni po kwitnieniu. Charakteryzuje się intensywnym, pomarańczowym kolorem miąższu oraz cienką skórką. Używana jest najczęściej do zup, gulaszy, zapiekanek, ciast. Łatwo poddaje się obróbce cieplnej. Można ją gotować, piec, smażyć i parować. Przepisy z niej są wyjątkowo proste do wykonania, bo przez rodzaj skórki łatwo poddaje się obróbce mechanicznej. Nadmienić należy, że dynia, ze względu na witaminy w niej zawarte,  uczestniczy w procesach przyswajania węglowodanów w organizmie. Pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pomaga łagodzić napięcia mięśniowe, pozytywnie wpływa na nastrój i sprawność intelektualną.

 

 

Tradycyjnie kiszone

Tradycyjnie kiszone

Wrzesień to tak naprawdę koniec sezonu na przetwarzanie ogórków. Przepisów na ogórki ciąg dalszy. Dziś tradycyjne, kiszone. Popularne w Polsce i u naszych zachodnich sąsiadów. Dzięki migracji ludzi trafiły również do Anglii i Stanów Zjednoczonych. Ponoć ich geneza sięga starożytnej Mezopotamii niemal dwa tysiące lat przed naszą erą. Jeśli planujemy ukisić duża ilość ogórków proponujemy beczki do kiszonek. Aby zapewnić sterylne warunki kiszenia, co jest bardzo ważne ponieważ proces fermentacji powinien przebiegać bez zakłóceń, przydadzą się nam również worki do kiszonek. Użycie worka chroni kiszonkę przed szkodliwym działaniem warunków atmosferycznych, zwiększa szczelność beczki i chroni ją przed zabrudzeniem, przedłużając tym samym jej żywotność. Prosto po ukiszeniu ogórki można przenieść do słoików, musimy je wtedy ułożyć w nich ciasno, zalać wodą z kiszenia i pasteryzować kilka minut. Idealnym narzędziem do wyciągania ogórków z beczek będą drewniane szczypce. Drewniany widelec to bardzo poręczne narzędzie do wyjmowania kiszonych ogórków, kiszonej kapusty z pojemnika. Można go używać również do przekładania mięsa na grillu, pamiętając aby nie odłożyć ich zbyt blisko paleniska, również do przewracania mięsa podczas smażenia, nie porysujemy nimi patelni. Gotowe ogórki idealnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek, obiadów, sałatek. Sokiem z kiszonych ogórków możemy natomiast zakwasić zupy - barszcz biały, czerwony, żurek. Sprawdzi się jako marynata do mięs lub jako zamiennik cytryny do sałatek.

 

 

 

 

Pizza na piwie z sosem cukiniowym

Pizza na piwie z sosem cukiniowym

Takie dwa odstępstwa od włoskiej tradycji. Po pierwsze ciasto na pizzę z piwem. A wiadomo że piwo to coś pysznego. Po drugie nie sos pomidorowy ale na bazie cukinii. Musicie tego spróbować, będziecie pozytywnie zaskoczeni zielonym sosem z ziołami prowansalskimi i elastycznością piwnego ciasta. Używamy do przyrządzenia, łącznie z drożdżami, piwa jasnego. Podobno najlepszy do pizzy jest Lager i takiego właśnie użyliśmy. W procesie fermentacji alkoholowej powstaje oprócz głównego produktu, powstaje dwutlenek węgla którego uwalnianie się powoduje spulchnianie ciasta. Piwo ma szerokie zastosowanie w kuchni. Dodane do mięs pełni rolę marynaty, nadając mu smak i aromat. Mięso dzięki niemu zyska niestandardowy aromat i smak. Jasne piwo polecane jest do mięsa grillowanego, pieczonego czy duszonego (np. żeberek). Wyśmienity jest również karp pieczony w piwie na Wigilię (być może na te święta pokusimy się żeby przygotować). Ponadto piwo ciemne zalecane jest do przygotowywania do serów, ciast, mięs. Piwa korzenne sprawdzą się natomiast do przygotowania grzańca na zimowe chłody.

 

 

Nalewka jeżynowa

Nalewka jeżynowa

Najlepszym sposobem na zrobienie nalewki ze świeżych owoców jest najpierw zalanie owoców czystym alkoholem a po upływie pewnego czasu zlanie go i zasypanie owoców cukrem. Alkohol użyty do zrobienia nalewki działa jak ekstraktor wyciągający wszystkie walory owoców. Kolejną istotną kwestią jest ustawienie przygotowywanej nalewki w słonecznym miejscu, aby przyspieszyć proces jej powstawania. Koneserzy lub osoby zaczynające przygodę z produkcją nalewek mogą zaopatrzyć się w niezbędne akcesoria do ich produkcji: duże słoje, balony w koszach plastikowych (u nas do nabycia tylko stacjonarnie), filtry do przesączania nalewek, różnego rodzaju wężyki – silikonowe lub elektryczne, syfony automatyczne do spuszczania płynów, worki do zlewania nalewek, kształtne butelki z korkami, wszak każdy lubi pochwalić się swoim dziełem przy świątecznym stole czy wręczyć jako rękodzieło w formie prezentu. Wadą jest fakt, że nie ma przyrządu do mierzenia zawartości alkoholu w nalewce, żaden alkoholomierz tego nie zrobi, można to tylko zrobić w sposób matematyczny, przeliczając użyty alkohol, owoce i cukier. Dobrą informacją dla miłośników nalewek jest również to, że można je przygotowywać z suszonych owoców oraz ziół. Jednak dziś czas na świeże owoce, jeżyny. W tym roku wyjątkowo obficie owocujące i bardzo słodkie. Jeżyna podobnie jak malina ma właściwości lecznicze, dlatego zalicza się ją do naturalnych farmaceutyków używanych w czasie przeziębień, infekcji bakteryjnych i wirusowych.

 

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Bestsellery
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze

12,00 zł

9,76 zł

szt.
Zaprawka  BROWIN śliwkowa 40ml  404680
Zaprawka BROWIN śliwkowa 40ml 404680

11,50 zł

9,35 zł

szt.
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt

0,85 zł

0,69 zł

szt.
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze

9,80 zł

7,97 zł

szt.
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml

9,00 zł

7,32 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium