Beza z erytrytolem
Pominięcie cukru w pieczeniu bezy i zastąpienie go erytrytolem jest rozwiązaniem dla osób, które muszą unikać cukru. Erytrytol to naturalny słodzik należący do grupy alkoholi cukrowych, konkretnie polioli (podobnie jak ksylitol). Jego słodycz zbliżona jest do sacharozy (czyli cukru białego), ma bardzo niski indeks glikemiczny. Nie jest metabolizowany w organizmie człowieka. Dobrze się wchłania z przewodu pokarmowego (ok. 90%) i praktycznie całości jest wydalany z moczem w postaci niezmienionej. Erytrytol jest dobrym rozwiązaniem dla diabetyków i miłośników diety keto. Poniższy przepis zadowoli wszystkich, bez względu na powód z jakiego ograniczają cukier.
Składniki:
Beza:
- 6 białek (jajka rozmiar L)
- 30 dag erytrytolu (zmielonego na puder)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
Krem:
- 200 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki kremówki 36%
- truskawki lub garść borówek lub malin
- 2 łyżki erytrytolu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Gdy piana jest sztywna dodawać stopniowo erytrytol (po 1 łyżce), stale ubijając. Po każdym dodaniu cukru miksować około 1 minuty, do całkowitego rozpuszczenia się cukru i ponownego zesztywnienia piany. Gdy wykorzystamy cały erytrytol, piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Dodać sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną, delikatnie wymieszać szpatułką. Na papierze dopieczenia narysować okrąg o średnicy 22-23 cm, papier ułożyć na dużej blasze z piekarnika. Pianę z białek wyłożyć na odrysowany okrąg. Przy pomocy szpatułki uformować boki bezy, a na środku zrobić wgłębienie (miejsce na krem). Bezę wstawić do nagrzanego do 1800 C piekarnika. Od razu obniżyć temperaturę do 1300 C i piec przez około 1,5 godziny. Jeśli podczas pieczenia beza za szybko się rumieni, należy obniżyć temperaturę. Bezę można upiec 1-2 dni przed planowanym podaniem. Upieczoną bezę pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia (można pozostawić na całą noc). Beza z erytrytolem jest bardziej wysuszona w środku niż beza z cukrem, szybciej się również rumieni.
Do wysokiego naczynia wlać kremówkę i ubić ją mikserem do sztywności. Dodać mascarpone i erytrytol, ponownie mieszać mikserem, do powstania jednolitej masy. Krem wyłożyć na zimną bezę, udekorować owocami.