Brzmi intrygująco? Zapewne dla miłośników bekonu ten dżem będzie spełnieniem marzeń o smaku idealnym. Zachęcamy do przygotowania tej potrawy rodem z kuchni amerykańskiej. Historia Stanów Zjednoczonych to historia wielu narodowości. Zatem potrawy amerykański to wypadkowa kuchni całego świata, gdzie smaki przeplatają się w nieoczywisty sposób. Najpopularniejsze dania tej kuchni to: hamburgery, hot dogi, naleśniki (pancake) z syropem klonowym, onion rings, chrupiące buffalo wings, słodka szarlotka, steki, czekoladowe brownie. Dżem z bekony to danie o wyrafinowanym smaku, idealnie sprawdzi się jako dodatek do burgera lub hot doga, sałatek, deski pikantnych serów, pieczonego kurczaka, wołowiny i wieprzowiny, na męski wieczór do krakersów, kanapek lub grillowanego sera. Odrobina bourbona to ciekawy akcent w tym daniu, alkohol się ugotuje i odparuje, więc nie martwmy się o spożycie alkoholu.
Składniki:
- 300 g surowego wędzonego boczku pokrojonego w 1 cm plastry i przecięte na pół
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża szalotka
- 1/2 szkl. brązowego cukru
- 1/4 szkl. octu balsamicznego
- 1/4 szkl. wody
- 1/4 szkl. syropu klonowego
- 1/4 szkl. bourbonu
- 1 łyżeczka musztardy
- odrobina soli
Przygotowanie:
Pokrojony w 1 cm plastry bekon umieszczamy w garnku o grubym dnie. Na średnim ogniu usmażymy boczek, mieszając od czasu do czasu, aż będzie gotowy i chrupiący, około 10 minut. Wyjmujemy szczypcami boczek na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć tłuszcz. W garnku pozostawiamy ok. 1 łyżki wysmażonego tłuszczu, resztę odlewamy do miseczki i zużywamy do posmarowania chlebka lub smażenia jajecznicy. Dodajemy posiekany czosnek i szalotkę na tłuszcz z boczku. Przesmażamy aby się zeszkliły przez około 4-5 minut. Następnie wrzucamy brązowy cukier, ocet, wodę, syrop, bourbon i musztardę. Gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, lub do momentu, aż zacznie gęstnieć, a płyny zredukują się o około 25%. Masa będzie się zestalała dopiero jak będzie stygła. Do gotowej masy dodajemy usmażony boczek, zdejmujemy z ognia i dobrze mieszamy. Spożywamy od razu lub przechowujemy w lodówce do 4 tygodni. Przed podaniem musi osiągnąć temperaturę pokojową aby łatwo się dozował.