Babka Gotowana Waniliowa
Po tym jak nasza babka kokosowa zrobiła furorę na naszym blogu postanowiliśmy pokazać Wam przepis na taką tradycyjną wersje. Babka gotowana z prawdziwą wanilią i lukrem cytrynowym jest pyszna i bardzo prosta w wykonaniu. Nie będziemy się już rozpisywać o tym jak obłędnie ona smakuje tylko zapraszamy Was do przepisu i wykonania.Powodzenia!
Składniki:
200g mąki pszennej
200g mąki ziemniaczanej
200g cukru
200g masła
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru pudru
sok z połowy cytryny
łyżeczka wody zimnej
Przygotowanie:
Cukier ucieramy z masłem mikserem i dodajemy po jednym całym jajku i nadal mieszamy. Dosypujemy mąki z proszkiem do pieczenia i wanilią burbonową, cały czas miksujemy. Kiedy masa już będzie dokładnie wymieszana przekładamy ją do formy nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą wraz z pokrywą i zamykamy. Formę wkładamy do garnka z gorącą wodą, która musi sięgać 3/4 wysokości formy, nie może wypływać ani się unosić, można zakryć garnek pokrywką lub obciążyć czymś formę. Gotujemy na małym ogniu 90 min. Po tym czasie wyjmujemy formę z wody, otwieramy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Kiedy nasza babka już ostygnie odwracamy formę na drewnianą deskę i uderzamy kilka razy w formę, żeby ciasto się wysunęło.Babka jest gotowa i możemy ją udekorować lukrem cytrynowym, a przyrządzamy go z soku z cytryny, wody i cukru pudru, wszystkie te składniki mieszamy aż się połączą i uzyskamy gęstą błyszczącą masę. Polewamy naszą babkę lukrem i wstawiamy na 15 min do lodówki i gotowe! Życzymy Smacznego!