Wakacje kiedyś upływały na biwakowaniu nad wodą, plażowaniu, pieszych wycieczkach i zbieraniu przy okazji darów natury jagód i kurek. Bez jagód wakacje nie istniały. W babcinych pierogach, jagodnikach i oczywiście jako dodatek do gofrów z bitą śmietaną. Dziś borówka czarna potocznie zwana jagodą została wyparta przez dostępną całorocznie borówkę amerykańską. Poniżej połączenie dwóch kulinarnych stylów: amerykańskiego i polskiego, czyli muffiny z jagodami.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- 130 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- 300 – 350 g jagód
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 1800C góra-dół. Należy mieć jednak na uwadze możliwości naszych piekarników, niekiedy wystarczy 1700C. Do miski wlewamy mleko, olej, jajka, sól, cukier i cukier waniliowy. Zmiksować wszystko szybko. Mąkę z proszkiem i sodą przesiać do miski. Wszystko wymieszać łyżką. Wsypać umyte i osuszone jagody. Wymieszać, przełożyć do formy na babeczki wyłożonej papierowymi foremkami. Piec ok. 20-25 minut. Dobrym patentem jest zrobienie domowego cukru waniliowego. Laskę wanilii wkładamy do słoiczka ok. 300 ml i zasypujemy cukrem. Co 2 dni należy potrząsnąć słoikiem. Już po tygodniu mamy domowy cukier waniliowy.