Wszyscy chyba wiedzą, że domowe wyroby są najlepsze i nie dorówna im żaden sklepowy odpowiednik, a zwłaszcza jeśli chodzi o wędliny. Dlatego zobaczcie jak my sobie radzimy by jeść pyszne domowe wyroby jak najczęściej i nie tracić na to zbyt wiele czasu. Po spróbowaniu tego schabu zakochacie się w urządzeniu jakim jest szynkowar. Podajemy dzisiaj przepis na schab wieprzowy, nadziany żurawiną wymieszaną z olejem kokosowym, żeby uzyskać jeszcze bardziej soczyste mięso.A charakteru nada mu mocne natarcie aromatyczną przyprawą jaką jest delikat czerwony. Satysfakcja gwarantowana!
Powodzenia i Smacznego !
Składniki:
- 850g schabu wieprzowego bez kości
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 100g suszonej żurawiny
Przygotowanie :
Schab myjemy i osuszamy, a następnie przekłuwamy przez środek długim nożem i delikatnie kręcimy, żeby powstał otwór na nadzianie żurawiną. W miseczce mieszamy olej kokosowy nierafinowany i żurawinę (na początku będzie ciężko szło dopóki olej nie zmięknie). Tak przygotowaną żurawiną nadziewamy schab i mocno nacieramy delikatem czerwonym. Do szynkowara wkładamy worek i wciskamy w niego schab. Nie związujemy worka bo jest możliwość, że pęknie i mięso się uszkodzi. Delikatnie zawijamy woreczek na końcu i wkładamy sprężynę, zamykamy szynkowar. W wysokim garnku wstawiamy wodę i wkładamy szynkowar (woda musi zakrywać poziom mięsa w szynkowarze). Gotujemy na małym ogniu 1h-1:15h lub jeśli posiadamy termometry w wodzie 90°C do momentu, gdy termometr w szynkowarze osiągnie 65°C . Wyjmujemy szynkowar i wstawiamy do zimnej wody na kilka minut. Następnie otwieramy i wyjmujemy sprężynę, zamykamy ponownie i chowamy do lodówki na 12h. Po upływie tego czasu otwieramy szynkowar i wyjmujemy schab. Zdejmujemy folię i kroimy. Smacznego !
Przypominamy, że szynkowary, termometry oraz wszystkie przyprawy i bakalie znajdziecie w naszym sklepie!
Do zobaczenia na: www.deptana.pl
BozenaK
Fajny domowy przepis :) z mięsem od dobrowolskich wyszło soczyste i aromatyczne :)
aab
aa