Tradycja, to między innymi przekazywanie z pokolenia na pokolenie norm, obyczajów, przepisów. Pieczenie pierniczków to bez wątpienia w wielu domach przed Bożym Narodzeniem wręcz żelazna tradycja. U niektórych preferowane są miękkie, u innych twarde korzenne ciasteczka, z nadzieniem, polewą czekoladową lub lukrem. Źródła podają, że nazwa „piernik” pochodzi od słowa „pierny”, czyli pieprzny. Tak ludzie określali smaki korzenne, które dla nich były dość pikantne. Przepisów są tysiące. Niewątpliwie podstawa pierników to miód i mieszanka przyprawy złożona z cynamonu, anyżu, goździków, imbiru, kardamonu, ziela angielskiego, gałki muszkatołowej i kolendry. Dziś pierniki z lukrem.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 60 g masła
- 2 jaja
- 100 g miodu
- 1 łyżeczka sody
- 25 g przyprawy do piernika
- 20 g ciemnego kakao
lukier:
- 2 białka jaj rozmiar M
- 180 g cukru pudru
- ½ łyżeczki syropu glukozowego
- biały barwnik spożywczy lub 1/3 łyżeczki kolorowej zaprawki do wódki (można pominąć)
- kolorowa posypka, zmielone orzechy pistacjowe i płatki róży
Przygotowanie:
Cukier puder, masło, miód i przyprawę do piernika podgrzewamy do zagotowania. Masę studzimy i przelewamy do misy miksera, dodajemy sypkie składniki oraz jaja. Mieszaj dokładnie na gładkie ciasto – najlepiej mieszadłem z hakiem. Zwijamy ciasto w folię i wstawiamy na dobę do lodówki. Następnego dnia przez chwilę ręcznie wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm i wykrawamy pierniczki. Pieczemy ok. 10 min w temp 175°C. Studzimy. Białka miksujemy przez ok. 1 minutę aby rozbić strukturę białka. Cukier dzielimy na 3 części i dodajemy porcjami do białka, aby za każdym razem cukier się rozpuścił. Do ostatniej porcji cukru dodajemy syrop glukozowy. Miksujemy na najniższych obrotach przez ok. 8 minut. Zbyt wysokie obroty wytworzy się dużo pęcherzyków powietrza, które spowodują pękanie i nierówności lukru. Do gotowy lukru możemy dodać wybraną zaprawkę. Wymieszać, przełożyć do rękawa cukierniczego bądź woreczka foliowego. Lukier ma konsystencję nadającą się do wypełniania powierzchni i zrobienia polewy. Posypujemy orzechami, płatkami róży, dowolną posypką.