Kolorowa, atrakcyjna, smaczna, gasi pragnienie w najbardziej upalne dni. Dodatkowo jest lekkim deserem. Bubble tea – czyli bąbelkowa herbata zawędrowała do nas z Tajwanu, gdzie powstała w latach 80, ubiegłego wieku. Do dziś powstało dziesiątki odmian bubble tea. W Stanach doczekała się nawet swojego święta – National Bubble Tea Day. Czas aby zagościła i u nas jako barwny akcent podczas garden party, kinderbalów albo po prostu aby w upalny dzień napić się czegoś rześkiego. To czy będzie bardziej słodka, czy może wytrawna a może po prostu mleczna zależy tylko od naszej pomysłowości i potrzeb. Kolorowe kulki można kupić gotowe w necie, ale lepiej zrobić je samemu.
Składniki:
- ½ szkl. tapioki;
- sok malinowy
- sok jagodowy
- syrop klonowy
- dzbanek czarnej herbaty dobrej jakości
- dzbanek zielonej herbaty z kwiatem jaśminu
- 1 szkl. mleka
- cytryna, limona, mięta i melisa do dekoracji
- kostki lodu
Przygotowanie:
Dzień wcześniej gotujemy tapiokę w wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostudzenia. Otrzymamy z niej przeźroczystą, galaretowatą papkę. Dzielimy ją na 3 części. Pierwszą zalewamy sokiem z malin, drugą sokiem z jagód, trzecią syropem klonowym. Oczywiście najlepiej użyć soków domowej produkcji. Nie za wiele, tak aby można było sok wymieszać z tapioką. Po 15 minutach do wysokich szklanek, lub innych szklanych naczyń wkładamy zabarwioną tapiokę. W międzyczasie zaparzamy herbaty i odstawiamy również do całkowitego wystudzenia. 1) Do szklanki, na tapiokę z sokiem malinowym, dodajemy kostki lodu, plasterki cytryny i listki mięty, zalewamy zimną czarną herbatą. 2) Do szklanki, na tapiokę z sokiem jagodowym, dodajemy kostki lodu, plasterki limony i listki mięty, zalewamy zieloną herbatą z kwiatem jaśminu. 3) Do szklanki, na tapiokę z syropem klonowym, wykładamy kostki lodu, uzupełniamy do połowy szklanki mlekiem, następnie zalewamy czarną herbatą. I gotowe. 3 różne kolory, 3 różne smaki.