Awokado jest doskonała bazą zdrowych słodkich kremów i puddingów, które sprawdzają się w dietetycznych deserach, owsiankach, smoothie. Awokado można używać jako zamiennik śmietany, jajek, masła czy jogurtu. Jego delikatny smak nie dominuje nad innymi składnikami a dzięki znacznej zawartości tłuszczu awokado nadaje słodyczom i deserom kremową konsystencję. Należy pamiętać, że awokado smakuje dobrze tylko wtedy kiedy jest bardzo dojrzałe. Poniższy przepis sprawdzi się jako deser do zjedzenia samodzielnie lub z dodatkami (np. orzechami lub owocami), dodatek do owsianki lub jaglanki, nadzienie do naleśników, smarowidło do chleba, tostów, wafli ryżowych, placuszków i gofrów.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 dojrzały banan
- 15 g kakao
- 25 ml napoju roślinnego: kokosowego, migdałowego lub owsianego
- dodatkowo: dowolne bakalie do posypania musu i kostka gorzkiej czekolady (u nas płatki migdałowe, ale równie pyszne będzie z orzechami nerkowca, wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami laskowymi)
Przygotowanie:
Awokado obieramy i oddzielamy miąższ od pestki. Obieramy banana. Owoce przekładamy do blendera, dodajemy napój roślinny i kakao. Wszystko blendujemy do uzyskania jednorodnej gładkiej konsystencji. Mus podajemy schłodzony, posypany np. wiórkami i z kostką gorzkiej czekolady.